4.4.2017. 18:09
0
Navika koju imamo nakon posla oslobađa viška kilograma
I oni koji vole teretanu, ipak bi više izabrali toplu kupku. Davno su Japanci rekli da toplina znači život, pa svako gubljenje topline ima i svoje posljedice.

Zato više od svega vole da se kupaju, jer vruće kupke poboljšavaju cirkualciju, probavu i pojačavaju blistavost kože.

Kupke mogu imati sličan rezultat kao vrijeme provedeno u teretani, a ono što je najvažnije, utječu na sprečavanje dijabetesa II tipa, objašnjava dr. Steve Folkner, profesor Univerziteta u Lafboru u Engleskoj.

Vruća kupka se oduvijek smatrala opuštajućom, ali se tek nedavo otkrilo kako “pasivno grijjanje“ zapravo dobro djeluje na zdravlje naših organa.

Kako bi ljekari dokazali povezanost između tople kupke, količine šećera u krvi i trošenje kalorija, izveli su studiju na 14 ispitanika koji su sat vremena proveli u toploj kupki od 40 stepeni, a kasnije su vozili bicikl u istom trajanju.

Iako je logično da su ispitanici vožnjom bicikla potrošili više kalorija, vruća kupka imala je isti učinak na organizam kao i tridesetominutna šetnja.

“Količina šećera u krvi bila je slična u odgovoru na oba zahtjeva, ali je odmah nakon jela bila manja za 10 posto kada su ispitanici uskočili u toplu kupku nego kada su vježbali“, objasnio je dr. Foklner, piše “B92“.

(Merima Druškić)

KupkaOdmor
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.