6.5.2017. 21:55
0
Uklonite proljetno sivilo sa lica: Poslije ovog koža će vam zablistati
Isprobajte prirodne maske za lice koje će vratiti svježinu vašoj koži.

Zbog zagađenja u vazduhu u posljednje vrijeme sigurno primijećujete da su vam se na licu pojavile fleke, pjege, mitiseri, akne….
 
Na zdravlje kože možete djelovati iznutra – konzumiranjem organskog povrća i voća, naročito onog bogatog vitaminima A i C, kao i ispijanjem većih količina filtrirane vode, kako biste isprali toksine iz organizma. Na stanje i izgled kože takođe možete uticati izvana – promjenom životnih navika i njegom uz pomoć prirodnih sastojaka. Poželjno je da na kožu nanosite one sastojke koje biste bukvalno mogli i pojesti. Donosimo vam recepte za prirodnu njegu lica, čiji su neizostavni sastojci limun, ananas i kurkuma, moćni saveznici zdravlja i ljepote, piše “Alternativa za vas“.

1. Limun

Poznato je da sok od limuna pomaže jetri u detoksikaciji te je bogat izvor vitamina C, koji je pravi saveznik zdravlja vaše kože. Svako jutro popijte čašu sveže isceđenog limuna i vrlo brzo ćete primijetiti promjene na svojoj koži. Bore će biti manje izražene, imaćete manje tamnih mrlja i uopšteno ljepši izgled kože, nezavisno od toga da li imate masnu ili suhu kožu. Limun se koristi i kao baza mnogih prirodnih preparata za njegu lica.

Gel za pranje lica od limunovog soka

Napravite prirodni miks za pranje lica. Pomiješajte malo soka od limuna s malo meda, gela od aloje i vode pa time svako jutro perite lice.

Hidratantni preparat za lice

U jednakim količinama izmiješajte sok od limuna, med i maslinovo ulje. Nanesite na lice, najviše na suhe zone kože, ostavite da djeluje 15-ak minuta pa isperite.

Prirodna maska od limuna

Sastojci:

1 supena kašika soka od limuna
1 supena kašika mlijeka u prahu
1 supena kašika sirovog meda
nekoliko kapi eteričnog ulja po želji
Sve sastojke izmiješajte, nanesite na lice, ostavite da djeluje oko pola sata pa isperite.

2. Ananas

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, ananas uklanja toksine iz krvotoka pa samim tim smanjuje infekcije na koži.
Budući da obiluje vitaminom C, djeluje i na akne. Sadrži i vitamin A, pa tako ima i protugljivična i antibakterijska svojstva. Sok ili plod ananasa može se upotrebiti na mnogo načina.

Sok za pranje lica

Nanesite svježi sok od ananasa na lice, ostavite da se osuši pa isperite hladnom vodom. Svakodnevnom primjenom ovog soka primijetit ćete kako vaša koža postaje sve čišća i blistavija.

Kolutove ananasa za tretiranje akni i mrlja

Akne, crvenilo, tamne mrlje i nepravilnosti na koži istrljajte kolutovima svežeg ananasa. Isperite nakon 5 minuta – ne čekajte duže jer bi kiselina iz ananasa mogla malo da opeče vašu kožu.

Maska za lice od svježeg ananasa

Zgnječite ili izmiksajte meso zrelog ananasa, pomiješajte s medom pa nanesite na lice. Ova će maska poboljšati stanje i izgled vaše kože.

3. Kurkuma

Poznato je da kurkuma čisti krv, podstiče cirkulaciju te ima snažna protuupalna svojstva. Stoga je izvrstan prirodni lijek za tretiranje kožnih problema. Kurkuma ima i antibakterijska svojstva te pomaže u liječenju akni. Osim što je kurkumu odlično dodavati u jela, možete je iskoristiti i za pripremu raznih preparata za njegu kože.

Maska za masnu kožu

Pomiješajte kurkumu u prahu, sandalovinu u prahu i sok od narandže tako da dobijete teksturu paste. Nanesite na lice, ostavite da djeluje 10-15 minuta pa isperite. Ova maska je posebno pogodna za masnu kožu.

Maska za hiperpigmentaciju

Ova maska izvrsno djeluje protiv hiperpigmentacije i tamnih mrlja na koži. Pomiješajte kurkumu u prahu s malo soka od limuna i soka od krastavca pa nanesite na kožu. Ostavite da djeluje 15-20 minuta pa isperite toplom vodom.

Maska koja smanjuje bore

Pomiješajte kurkumu u prahu, pirinač u prahu i sok od paradajza tako da dobijete teksturu paste. Nanesite na lice i ostavite da neko vrijeme djeluje. Uz pomoć ove maske odstranićete mrtve ćelije kože i smanjiti bore na licu.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.