12.1.2018. 17:30
1
Šta se dogodi ako spavamo sa šminkom
Dermatolozi oduvijek upozoravaju kako prije spavanja obavezno treba skinuti make up!

Najčešće se događa iritacija ili infekcija očiju. To se događa jer male čestice make up-a, odnosno maskare ili tuša mogu ući u oči bez da primijetimo, pa uzrokuju crvenilo, svrab… Kemikalije u ružu za usne mogu učiniti to da sva vlaga iz usana nestane, a nakon toga one će biti suhe i ispucale. Osim toga, šminka isušuje i kožu te se stvara sloj koji sprječava da koža sama stvara vlažnost. Isto tako, na taj se način može spriječiti i djelovanje kreme za kožu, prenosi “Ordinacija“.

Potkožni prištići

Sastojci proizvoda za usne, odnosno ruževa, mogu doći do zatvaranja pora. Osim toga u puderu se nalazi tzv. “vosak” koji čini isto i onda često dolazi do stvaranja potkožnih prištića. Ne samo to, nastaju i “obični” prištići jer se tijekom noći masnoće iz kože ne mogu izlučiti kako treba.

Tanje trepavice

Maskara koja predugo stoji na trepavicama isušuje ih i čini lomljivima, pa one s vremenom postaju sve tanje i tanje, odnosno čak i otpadaju. Tako da obavezno skinite maskaru prije spavanja.

Starenje kože

Mnoge zvijezde tvrde da mladolik izgled kože duguju njezi lica, skidanju make up-a prije spavanja, pilinzima i slično. Ako spavamo sa šminkom, lice je tada izloženo slobodnim radikalima koje šminka privlači, a oni će učiniti propadanje kolagena te time kožu čini starijom.

Infekcija dlake

Jeste li ikada čuli za ovo? Stvara velike probleme za lice i oči, pogotovo trepavice. Medicinski naziv ovoga je folikulitis, a izgleda kao malena crvena kvržica ili prištić, no može biti i opasna za život.


(Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.