26.11.2015. 20:10
0
Životna borba: Denis Barta svira i zarađuje za svoje liječenje
Sedamnaestogodšnji Denis Barta je rođen u Italiji u šestom mjesecu i imao je samo 520 grama. Sedmi dan po rođenju urađena mu je operacija na srcu, a već četrdeseti dan rapidno gubi vid i poslije tri operacije na očima, koje nisu uspjele Denis ostaje u potpunom mraku.
No, taj mrak nije jedini problem s kojima se susreće ovaj 17-godišnji mladić. On boluje i od autizma, a također je imao i više epilepičnih napada koji su ostavili velika oštečenja na mozgu. Također, zbog čestih napada epilepsije i upotrebe terapije lijekovi su mu uništili žučnu kesu, te mu je i ona u januaru prošle godine odstranjena.

Denis ima lošu govornu komunikaciju, ne umije da koristi svoje ruke, ne zna sam da se obuče, da se umije, ne može sam da jede, a ono što jede mora biti kašasto...ali kada dođe u kontakt sa klavijaturom kao da uđe u neki novi svijet, u neko novo tijelo, on naprosto čini čuda.

A novcem koji zaradi na tim svirkama plaća svoje liječenje koje je magnetnim tretmanima započeo u Italiji. I na dobrom je putu da se izliječi od epilepsije. 

"Denis svira ispred Katedrale. Ne zaradi on neku enormnu svotu novca. Svira jednom ili dva puta mjesečno i nadamo se da će iduće godine od marta nastaviti da svira, jer njemu su potrebne još dvije terapije da bi mu zaustavili epi-napade, a svaka od tih terapija košta po 6000 eura", izjavila je Denisova majka, Eldina Barta.

Snimio je i DVD "Muzika je moje svjetlo" kojeg njegova majka godinama prodaje po ugostiteljskim objektima i muzičkim događajima u Sarajevu.

"Denis radi dosta muzičkih pravaca, kao što su evergreen muzika, domaća, strana, pop, rock, narodna muzika, sevdah, dakle, zastupljen je u svim segmentima muzike i pozivam sve vlasnike objekata koji žele da ugoste Denisa i da im Denis napravi muzičko veče, uvijek smo spremni da dođemo i da to odradimo", kaže Nebojša Barta, Denisov otac. 

Denisov DVD "Muzika je moje svjetlo"  njegovi roditelji prodaju po cijeni od 10 KM i nadaju se da će na taj način sakupiti dio novca za liječenje sina.

Svi koji žele pomoći Denisu mogu pozvati njegove roditelje na broj 064 40 90 794.

Također, dobri ljudi mogu pomoći uplatom na: 

ProCredit Banka 
Denis Barta
Broj klijenta : A-47760
Broj računa: 194-101-47760001-54

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ermin Ljumić
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.