11.12.2015. 16:54
0
"Početak kraja Milorada Dodika: Plaši se bh. institucija zbog kriminala kojim se bavio"
Vlada i sve institucije Republike Srpske jučer su objavile da prekidaju saradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH. Osim toga Vlada RS naredila je MUP-u RS da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS.

"Treba istaći da je ovo najozbiljniji nasrtaj na državu BiH od potpisivanja Dejtonskon sporazuma. Ovaj incident od jučer pokazuje da rat u BiH de facto nije završen. Završen je samo oružani sukob, a svi ratni ciljevi ostali su živi i nisu arhivirani", rekao je za Source Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog.

Dodik je pokazao da on kontinuirano radi politički teror nad državom BiH, RS-om i svim građanima BiH i građanima RS-a, istiće Prohić, te dodaje da BiH nije uređena država, a da jeste ovo bi bio pokušaj državnog udara. Motiv Milorada Dodika da donese ovakvu odluku je je strah od krivičnog progona, jer zna da se polahko sklapaju kockice, da se dokumentira čitav niz afera u kojima je on glavni akter. Prohić je naveo neke od njih, a to su afera Bobar banke, Srpske banke, naftne industrije RS-a, afera Zvornik, Birač itd.

"Dodik zna da se sužava njegov manevarski prostor. On je u strahu, govor tijela posljednjih mjeseci pokazuje da je Dodik jako nervozan i da je uplašen. Jučerašnja reakcija Vlade RS-a je rađena po nalogu Milorada Dodika, a to je klasičan primjer fobične reakcije. On se plaši institucija BiH. Manevar u kome on želi da prekine bilo kakav kontakt sa institucijama BiH, Tužilaštvom, SIPA-om i Sudom BiH, pokazuje da se on plaši tih institucija", dodaje ovaj analitičar i psiholog za naš portal.

Zaštita institucija RS-a i MUP-a RS-a, prema mišljenju Prohića je samo alibi, a suština je u tome da Dodik štiti samo sebe i strukture koje su s njim povezane.

"Nadam se da ovo nije kraj BiH nego tačka u kojoj će se shvatiti sva opasnost koju sobom nosi  politička pragma Milorada Dodika. On zna da može opstati jedino ukoliko se zatvori u svoj feud u kojem bi on imao svoje privatno pravosuđe i svoje privatne strukture gonjenja koje bi radile po njegovom diktatu i koje bi gonile onoga koga on označi kao metu. Ja prognoziram da je ovo početak kraja Milorada Dodika", rekao je Ibrahim Prohić. 

Prohić smatra i da Dodika u svom naumu sada mogu spriječiti Aleksandar Vučić, OHR ili MMF. 

"OHR može da ga smijeni, što Dodik vjerovatno i priželjkuje jer bi to za njega bio najelegantniji način da se izvuče ukoliko bi mu se dala koncesija odstupanja sa vlasti, a eboliranja za eventualni kriminal koji mu se stavlja na teret. Drugi instrument su MMF i Svjetska banka koje ukoliko mu ne daju kredite vrlo brzo bi došlo do socijalne pobune i on bi bio srušen iznutra. Na taj način Dodik bi bio prikazan kao neuspješan politički lider", kazao je Prohić.

Za ozdravljenje bh. društva bilo bi važno kada bi se politički lideri izveli pred lice pravde. Ne samo Milorad Dodik nego i ostali čelnici etničkih zajednica i oni koji se deklariraju kao građanski orijentirane opcije, zaključio je Prohić, te dodao kako svi političari treba da budu dostupni pravdi, da se utvrdi njihova odgovornost i da budu osuđeni i sklonjeni sa političke scene kao kriminalci. 

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.