14.1.2016. 15:31
1
Problem sa parkingom u Sarajevu bi mogao biti riješen? U 2016. godini izgradnja podzemnih garaža!
Saobraćajna gužva i nervozni vozači koji pokušavaju parkirati svoja vozila su svakodnevnica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Uzrok problema koji već godinama opterećuje bh. prijestolnicu je hronični nedostatak parking mjesta.

U nedostatku prostora za parkiranje, vozači automobile ostavljaju ne vodeći računa ni o drugim vozilima kao ni o pješacima. 

Problem saobraćaja u mirovanju u KS-u jedan je od najaktuelnijih i najvećih problema koje Kanton ima. Zbog tog problema su planirana određena finansijska sredstva u budžetu 2016. godine.

"Gorući problem saobraćaja u mirovanju odnosi se na centralne općine u  Kantonu, a to su Centar i Stari Grad gdje su uglavnom koncentrisane najvažnije javne institucije, privredni i kulturni objekti, turistički, ugostiteljski, hoteli, trgovačke radnje i dr.", rekao je ministar saobraćaja KS, Mujo Fišo za Source. 

U tom smislu predviđena je gradnja podzemnih garaža, puštanje u funkciju parkinga kod Narodnog pozorišta kao i više parking prostora na području cijelog Kantona Sarajevo.

"Važno je istaći da ćemo u cijeli sistem saobraćaja u mirovanju uključiti i privatne parkinge kao dopunu usluge parkiranjem", kazao nam je Fišo.

Sve ove aktivnosti Ministarstvo će ugraditi u pravni okvir donošenjem Uredbe o saobraćaju u mirovanju u KS, a čija izrada je u završnoj fazi. 

"Pošto je saobraćaj u mirovanju jedan od gorućih problema cijelog kantona, a posebno centralnog gradskog jezgra koje pokrivaju općine Centar i Stari Grad, odlučili smo se za donošenje Uredbe, a ne Zakona jer je implementacija Uredbe brža i efikasnija i donosi je Vlada", dodao je ministar Fišo. 

Posebna aktivnost u 2016. godini vodiće se na:
- Izgradnji podzemnih garaža,
- Proširenju broja uličnih parking mjesta na području KS,
- Nabavka opreme automatske naplate parkiranja čime se osigurava kontrola naplate i prihoda,
- Nabavka 80 parkomata
- Opremanje Centra inteligentnog upravljanja mirujućim saobraćajem,
- Postavljanje hrizontalne i vertikalne signalizacije sa numeracijom svih parking mjesta, do sad je obilježeno 20 ulica. 

Novinarka: Merima Druškić

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.