29.5.2016. 18:16
11
"Muž me optužio da flertujem sa muškarcima, udarao me, a on je bio u vezi sa drugom ženom"
Brak je zajednica između dvoje ljudi, a sklapa se nakon određenog perioda zabavljanja, kada dvoje odluče da je zajednički život i sve blagodati koje on nosi sa sobom njihov zajednički cilj.

Prije uplovljavanja u bračnu luku momak i djevojka se upoznaju, uče jedno o drugome, uče jedno drugo nekim stvarima koje oni vole, pronalaze zajedničke interese, hobije, upoznaju porodicu i kada pomisle da su se dovoljno dobro upoznali i da im taj partner odgovara, logičan slijed dešavanja je vjenčanje.

Međutim, nakon sklapanja braka mnogi mladenci u današnje vrijeme zapadnu u probleme. U vremenu kada te mama posavjetuje "Nemoj ti kćeri ništa trpiti, uvijek se imaš gdje vratiti", zadržati ženu u braku je poprilično teško. 

"Ja sam se razvela zbog loše finansijaske situacije i nervoze koju je ona donijela sa sobom. Oboje smo radili, ali to opet nije bilo dovoljno. Znam da će sada mnogi reći, kako ti je lakše živjeti sa jednom platom, umjesto sa dvije, ali ne obazirem se na te komentare. Moj muž je bio dobar, a kada kažem dobar mislim samo na to da nije bio nasilan, ali pred sami razvod sam sjela i zamislila se. Pa zar mi je ovo kriterijum? Zar stvarno to što mi muž nije nasilan treba da mi bude utjeha i zadrži me pored njega? Dugo sam o tome razmišljala i jednog dana kada se vratio neraspoložen s posla počela je svađa i tada sam mu rekla da je razvod za nas dvoje najbolja opcija"
, rekla je za Source Aida P. iz Sarajeva.

Aida je bila u braku tri godine, nisu željeli djecu dok ne budu u boljoj finansijskoj situaciji, ali kako je vrijeme prolazilo i Aida je gubila nadu da će biti bolje. 

"O djeci nismo ni razmišljali. Ja imam jednu prosječnu platu, on je konobar, imao je ispod prosječnu. Za vrijeme zabavljanja on se uvijek trudio da mene zadivi, i stvarno mu je uspijevalo. Tada smo imali dovoljno novca i da negdje otputujemo i da sebi nešto kupimo, a u braku se sve promijenilo. Kada dođu računi, kada dođe datum plačanja kirije hvatamo se za glavu. Nismo mi živjeli u velikom stanu, ali kada se sve sabere, plus dok on naspe gorivo, nama ostane 200 maraka da preživimo mjesec. Dakle, ja sa svoje dvadesetčetiri godine sam se zbog tog braka morala odreći mnogih stvari koje sam imala i koje sam sebi mogla priuštiti dok sam živjela kod roditelja", dodala je Aida. 

Sa, sada već bivšim mužem, čuje se jednom sedmično. Iako nemaju djecu, između njih je ostao fer i korektan odnos. 

"Ja se nikada ne bih udala da sam znala da će biti ovako. Pritisak od toga da nemam namirnice da nam napravim ručak mi je bila previše stresna i pogled roditelja kao da me sažalijevaju kada odemo kod njih nisam mogla da podnesem. Voljela sam ja mog muža, volim ga i sada ali mnogo manje. Takav brak je ubio ljubav u meni. Sada sam se vratila roditeljima. Nema više plačanja kirije, učestvujem u plačanju računa, ali nekako mi lakše pada kada znam da glavnina tereta nije na meni. Ne zanima me "šta selo priča", ja imam njihovu podršku i sretna sam što su mi roditelji ovakvi", rekla je za kraj Aida P. 

Život je pun isprepletenih sudbina, pa je tako Aidina prijateljica Amina doživjela istu neprijatnost razvoda braka. Za razliku od Aide, ona nikada nije imala finansijskih problema. Baš naprotiv, udala se za muškarca pored kojeg joj nikada ništa nije falilo finansijski, ali mnogi drugi problemi su primorali ovu djevojku da podnese zahtjev za razvod braka. 

"Ja sam prije udaje živjela u jednoj prosječnoj porodici. Oboje roditelja su radili, sestra i ja studirale i prije prvog radnog iskustva otišla od kuće. Nisam ni očistila završnu godinu na fakultetu, a od tolike zaljubljenosti u bivšeg muža napustila sam sve i udala se. On je tada bio oduševljen sa mnom, uvijek sam imala poseban stil oblačenja koji je plijenio pažnju, ali ne prostački, neko umjereno, a seksi. On je to jako volio, a ja sam voljela vidjeti ponos na njegovom licu", započinje svoju priču Amina Z. iz Sarajeva. 

"Čim sam se udala krenulo je zezanje između mojih prijateljica "Gotovo je tvoje", "Sad ćeš ti u kavez" i slična dobacivanja koja su mene zasmijavala na početku. Obzirom da nisam radila, a nisam ni imala potrebu da radim pošto je moj muž imao svoju firmu, moj jedini posao je bio biti dobra žena. Trudila sam se uvijek biti sređena i dotjerana za njega, održati kuću čistu i urednu, njegovu odjeću ispeglanu, opranu i namirisanu, ručak ga je čekao svaki dan s posla, nakon čega bismo se obukli i otišli u šetnju i na kafu. To je bila nekao naša rutina. Sve sam ja to s osmijehom radila jer sam uživala u braku i svemu što mi je sa sobom donio, a za mog muža mi ništa nije bilo teško uraditi", priča nam Amina.

 Bračna idila je počela da se kvari već nakon šest mjeseci braka. Uvijek dotjerana Amina je počela da privlači pažnju i drugih muškaraca, pa i prijatelja svoga muža. 

"Shvatila sam da ljubomora izlazi iz okvira normalnog kada mi je jedan dan u šetnji rekao 'Potrudit ćeš se da se ne okreću za nama ovoliko kako znaš i umiješ'. Ono što ga je privuklo meni mu je tada počelo smetati. Mislila sam da je nervozan taj dan, međutim, kako je koji dan prolazio njegovo ponašanje je postajalo sve lošije, pa mogu reći i strožije prema meni. Da ne dužim puno, nakon par mjeseci ostala sam zatvorena u kući, na kafu sa prijateljicama nisam izlazila da njega ne nasekiram, počela sam da se oblačim drugačije, skratila sam kosu i tada saznala da sam trudna
", kaže naša sagovornica.

Trudnoću je dobro podnijela, kaže, udebljala se deset kila i rodila predivnu djevojčicu. Situacija i odnos sa mužem se popravio dolaskom bebe, tako da se trudio da što ranije 'pobjegne' s posla da provodi vrijeme s porodicom. 

"Nakon poroda sam počela da treniram da se vratim u prijašnju formu i uveliko sam uspjela u tome. To je ponovo narušilo našu bračnu idilu. Njegova ljubomora je tada postala duplo veća nego prije djeteta. Kada smo maloj proslavili prvi rođendan, na zabavi na kojoj su bile pozvane sve njegove kolege s posla, kada su otišli gosti, unio mi se u facu i rekao 'Ti ćeš se smješkati mojim kolegama i flertovati bruko jedna', na šta sam ja ostala zatečena. Povrijedila me njegova izjava i pokušala sam da mu objasnim da nisam ništa uradila, nakon čega me ošamario", govori nam Amina. 

Tu počinje košmar, tvrdi naša sagovornica. Zbog sramote, a i zbog djeteta je šutila i nije željala nikome da spomene u šta se njen suprug pretvorio. Nije više izlazila ni sa njim u šetnje da ga ne naljuti i ne napravi problem jer njegovu ljubomoru nije znala kontrolisati. Nedugo nakon toga saznala je da je suprug vara. 

"Viđao se s nekom djevojkom i to od perioda kada nam je dijete imalo pola godine. Dakle nije me samo prevario nego je bio u vezi paralelno sa brakom. Kasnije sam saznala da je ta djevojka znala da je oženjen, ali nekim ženama ništa nije sveto. Njegova ljubomora je bila više zbog toga što je bio svjestan šta on radi, a možda se i zaljubio u tu djevojku, pa je morao negdje da se riješi pritiska. Dok nisam saznala da me vara šutila sam i bila spremna da pretrpim sve zbog djeteta i našeg braka, međutim, to je bila kap koja je prelila čašu. Rekla sam roditeljima koji su me isti dan dok je on bio na poslu preselili kod sebe kući", govori nam ova Sarajka. 

Kada je mužu rekla da želi razvod i da ga ostavlja primio je to džentlmenski, kaže ona i dodaje kako je sam proces razvoda trajao puno kraće od predviđenog. Obzirom da je on imao novac sve se u ekspresnom roku završilo, a i starateljstvo nad djetetom je njoj prepustio. 

"Plaća alimentaciju redovno, ja mu ne branim da viđa dijete. Dođe kada želi, odvede je kod sebe, vrati je kada želi, putuje s njom. Jako voli našu curicu, pa što bih mu i branila. On je počeo da živi sa tom djevojkom sa kojom me varao, ja živim sama sa našim djetetom", rekla nam je za kraj. 

Razvodi brakova u Bosni i Hercegovini su sve češći u posljednje vrijeme. Godišnje bude i do 3.000 razvoda, a nespremnost za brak i nesigurnost u partnera najčešći su razlozi za razvod braka. Ljudi nisu spremni na kompromis, a veoma je važno ulagati u brak i partnerski odnos te taj odnos ne uzimati zdravo za gotovo.

(Merima Druškić)

BrakRazvod
11
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.