21.6.2016. 11:45
0
Imena uhapšenih u akciji "Kruna": Kriminalcima prodavali identitete bh. građana da mogu da se neometano kreću
Uprava kriminalističke uprave MUP-a RS u međunarodnoj akciji "Kruna" uhapsila je jučer osam osoba osumnjičenih za krađu identiteta građana BiH koje su prodavale kriminalnim grupama u regionu i tako im omogućavale dobivanje originalnih bh. pasoša.

U akciji su uhapšeni Danijel i Nemanja Bikić, Boban Pećanac, Milenko Tamburić, Željko Ćumić i Stanko Grahovac iz Banje Luke, službenica CIPS-a Zorica Knežević iz Bosanske Gradiške i Mustafa Cerić iz Sanskog Mosta. Osim njih, dvije osobe uhapšene su u sloveniji i tri u Hrvatskoj . Među njima je i vođa ove kriminalne grupe, ali njegov identitet nije otkriven, piše Avaz. 

"Akcija 'Kruna' rađena je u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH. Na njenoj realizaciji radi se već nekoliko mjeseci i istragom je utvrđeno da su osumnjičeni omogućavali većem broju kriminogenih lica s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne bh. biomerijske pasoše i lične karte. To su im omogućili pomoću ukradenih identiteta građana BiH koji su se odselili u zemlje poput Australije, Kanade i slično", rekla je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS. 

"Ovo je jedna od najsloženijih akcija iz oblasti organizacionog i cyber kriminala u BiH. Osumnjičenima se na teret stavlja da su od maja 2013. godine prodavali lične podatke državljana BiH"
, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. 

Kriminalci iz regiona su u falsifikovanim pasošima imali ukradene podatke građana iz BiH i svoje fotografije, te su mogli da se neometano kreću. 

Pretresi su obavljeni na devet lokacija u BiH, na pet lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji. 

"Nađen je i zaplijenjen veliki broj falsifikovanih dokumenata, oružja, mobilnih telefona, sim kartice, računarska i fotografske oprema, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u dalnjem postupku", rekla je Šoja. 

"Osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od više desetina hiljada KM i nanijeli su ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni", rekao je Grubešić. 

Nakon uspješno provedene akcije kodnog naziva „Kruna“, zaplijenjen je dokazni materijal koji će se koristiti u postupku, te su ispitani svi osumnjičeni, a istraga se intenzivno nastavlja.

"Ova akcija odlučan je udarac agencija za provođenje zakona, kriminalnim skupinama, koje ugrožavaju osobne podatke građana i sistem osobnih dokumenata. U okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim agencijama u više zemalja regiona",
rekao je Boris Grubešić.

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.