22.6.2016. 12:24
3
Ljetovanje u Hrvatskoj: Pogledajte gdje kafa košta 2 KM, a gdje 10 maraka?
Ljeto je stiglo, a sa njim i planiranje godišnjih odmora.

Jedna od vrlo bitnih stavki pri izboru destinacije za godišnji odmor jeste svakako cijena, s obzirom da ona u velikome diktira gdje se ove godine zaputiti i pobjeći od svakodnevnice. 

Građani Bosne i Hercegovine večinom biraju bliže destinacije, kao što su Hrvatska i Crna Gora, međutim, ova godina za neke možda i za odlazak u zemlje regiona bude preskupa. 

Slobodna Dalmacija je objavila cijene određenih restorana prema kojima se da zaključiti da nas osim sunca, ove godine prže i cjenovnici. 

Najskuplji je Dubrovnik!

Tako je objavljeno da najobičnija pica košta 24 KM, a salata sa tunjevinom 30KM. Ukoliko niste za jelo, 10 KM ćete platiti kapućino, Ness 11KM, a pivo 5 KM. Naravno, ove cijene se ne odnose na sve restorane, nego su zabilježene u starim gradskim jezgrama Dubrovnika, Splita, Rovinja, Opatije i Zadra. 

"Ne sumnjam u te cijene, ali smatram da su to pojedinačni slučajevi.U Dubrovniku cijene divljaju zbog brojnih kruzera koji dolaze tamo, samo ni meni nije jasno šta Dubrovčani imaju od toga, obzirom da turisti sa kruzera samo izađu i prošetaju, nakon čega se vrate na kruzer gdje ih sve čeka", kaže Ivo Mravičić, direktor Turističke zajednice općine Tučepi. 

U Tučepima i Gradcu kafa još uvijek od 2 do 3 KM

"U Tučepima je sve isto kao i prošle godine kada su u pitanju cijene smještaja, ali i ugostiteljstva. Espreso kafa košta 8 kuna (2 KM), velika kafa sa mlijekom 9 kuna. Dvokrevetna soba košta 30 Eura (60 KM), a ni cijene parkinga nisu poskupljele", rekao je Ivo Mravičić.

U općini Gradac rekli su nam da se cijene nisu mijenjale, te da se kafa dalje može popiti za 1 euro. 

"Cijene su iste kao i prošle godine. Nisam primjetio da su cijene bilo čega, od životnih namirnica, pića, jela smještaja, apartmana, soba, hotela da su se uopće povećale", rekao je za Source Davor Andrijašević, direktor Turističke zajednice općine Gradac. 

Gradac nudi usluge nočenja u hotelima na bazi polupansiona za 31 euro po osobi, međutim, ima i luksuznih hotela gdje jedna noć košta 220 eura, pa se svako može naći u cijeni. Kada su u pitanju cijene u ugostiteljstvu i one su iste kao i prošle godine. 

"Kafa košta oko 1 euro (7-10 kuna), ali ako odete u Dubrovnik u gradsku kafanu, onda će ta cijena biti dosta veća, ali Dubrovnik je nešto posebno i ima ekskluzivne objekte i teško je porediti. U Gradcu jedna koka kola košta oko 1,5 eura, pa do 1,8. To su normalne cijene", tvrdi direktor Turističke zajednice općine Gradac, te dodaje:

"Bh. turisti su nam vrlo dragi gosti i dobri potrošai i nisam primjetio da su nezadovoljni", kaže on.  

Kada su u pitanju ponude iz BiH za njene stanovnike iz turističkih agencija nude mnoge ponude, a još uvijek je najpovoljnija i najtraženija ona u Orebiću. Radi se o hotelu 'Komodor' sa dvije zvjezdice, gdje je cijena polupansiona tokom cijele godine ista i iznosi 49 KM po odrasloj osobi, saopćili su iz "Relax Tours" agencije.

Novinarka: Merima Druškić 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.