2.9.2016. 14:39
0
"Imao sam čast da budem ljuti rival sa Jozom na terenu, a van terena da budemo izuzetni prijatelji"
Jedan od najboljih igrača u historiji fudbalskog kluba Željezničar Josip Bukal preminuo je u utorak navečer u Sarajevu u 71. godini.

Legendarni Jozo je rođen i odrastao u Okešincu kod Ivanić-Grada, a nogomet je počeo trenirati u sarajevskom Željezničaru, čiju je omladinsku školu prošao. Za prvi tim debitovao je u sezoni 1963/64, a za Željezničar je igrao do 1973. godine. 

U 290 službenih utakmica za sarajevske 'Plave' popularni Jozo je postigao 128 golova i drugi je najbolji strijelac u historiji kluba.

"Bio je vanserijski igrač, bio je u sim aspektima moralnim, ljudskim čovjek za primjer. Bilo je lijepo živjeti s njim. Ono što ga je krasilo kao malo koga, jer fudbal je igra u kojoj se gubi i dobija, kad god bi gubili on bi znao da napravi atmosferu da vrati nekakav optimizam. Kad se dobijal, onda je bio kolovođa, lider, da se to istinski proslavi. Sjajno je pjevao, sjajno je igrao, bio je sjajan u svemu", rekao je za Source Zdenko Jelić, bivši direktor FK Željezničar.

Nakon deset godina igranja za Željezničar, odlazi u belgijski Standard iz Liegea, a 1974. godine bio je najbolji strijelac Kupa UEFA sa 12 golova. Nakon tri godine u Belgiji, vraća se u Željezničar, gdje 1978. godine okončava igračku karijeru.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da sam ima čast i zadovoljstvo da budem i sportski ljuti rival sa Jozom, a u isto vrijeme da budemo van terena izuzetni i dragi prijatelji jedan drugome. Pogodila me njegova prerana smrt i ja mu želim laku zemlju"
, rekao nam je Fuad Muzurović, bivši selektor reprezentacije BiH, te dodao kako je Josip Bukal bio izuzetan čovjek i izuzetan sportaš.

Bio je rođeni golgeter, prepoznatljiv po razornom udarcu, za kojeg su stručnjaci vjerovali kako je u to vrijeme bio jedan od najjačih na svijetu. Nakon okončanja igračke karijere, bavio se trenerskim poslom.

"Nažalost došao je trenutak da se oprostimo od jedne legende, a to je gospodin Bukal nesumnjivo bio. Uvijek smo tužni, žalosni kada izgubimo jednog člana porodice, a on je bio član porodice našeg Željezničara, bila mi je čast da sam imao priliku sarađivati i raditi sa njim, rasti uz njega i  u trenerskom smislu", rekao je Admir Adžem, bivši trener FK Željezničara za Source, te dodao:

"Toliko ne pamtim njegove igračke kvalitete, slušao sam priče, jer sam mnogo mlađi od njega, a kada govorimo o ljudskim kvalitetama, sigurno mogu reći, jer smo radili zajedno da je veliki čovjek"

Bio je trener u omladinskoj školi Željezničara, a u sezoni 1988/89. nakratko je bio i trener prvog tima.

Komemoracija Josipu Bukalu održana je danas u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo gdje se okupio veliki broj članova porodice, prijatelja, poznanika i bivših saigrača.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Ramiz Uzunović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.