26.9.2016. 17:33
0
Evo zašto je bitno da se vaše dijete bavi sportom: Nama nije cilj da oni budu uspješni u sportu, a da ne budu obrazovani
Usmjeravanje djeteta u sport i zdrav način života, vrlo je bitan od malih nogu, a to tvrde i treneri klubova koje smo posjetili. Djeca se razvijaju fizički, troše vrijeme na prave stvari, treninge i druženje sa svojim vršnjacima, što s druge strane utjeće na njihovu psihu, pa za vrijeme odrastanja postaju samopouzdaniji, za razliku od djece koja nisu u sportu i kojima je sjedenje ispred računara omiljena zabava.

"Sada je došlo vrijeme kada dijete treba skoniti sa ulice. To je primarni cilj svakog roditelja kada dovede svoje dijete, ili da ne provode toliko vremena ispred računara", rekao nam je Mirzet Alagić, direktor fudbalskog kluba "Dar". 

Adnan Bešić, trener karate kluba "Okinawa" rekao je za Source da počinju raditi sa djecom već od četiri godine života. 

"Počinjemo sa malom školom sporta gdje djeca uče općenite kretnje, razvijaju motoriku pokreta i ostale sportske elemente, t je bitno u toj dobi", rekao nam je Bešić. 

Jedan od sportova koji je vićonom namjenjen djevojčicama je ritmička gimnastika, a ekipa našeg portala posjetila je klub "Viktorija" i porazgovarala sa trenerima o kakvom sportu se radi, te koliko on pomaže djetetu u razvijanju tijela. 

"Ovaj sport kod djevojčica izaziva lijepo držanje tijela, elegenciju pokreta, gracioznost i poboljšavaju svoje otoričke sposobnosti i fleksibilnost tijela", rekla nam je Almedina Zajko, trenerica kluba ritmičke gimnastike "Viktorija.

Obzirom da se treninzi održavaju po nekoliko puta sedmično, uloga trenera je vrlo bitna u životu djeteta,kada je u pitajnu vaspitanje, ali i obrazovanje.

"Mi kao treneri živimo s djecom vjerovatno češće nego što ta djeca provode vremea sa nekim članovima svojih porodica. Pratimo razvoj djece od najmanjih nogu. Ta djeca imaju druženja, treninge, disciplinu, hijerarhiju gdje razvijeju mentalne sposobnosti i tako dalje. Na taj način djeca se razvijaju na mnogostruko načina", rekao nam je Adnan Bešić, trener karate kluba "Okinawa".

"Broj jedan je škola, djevojčice iz našeg kluba znaju da ako imaju loše ocjene, ne mogu doći na trening i ne mogu se takmičiti. Dakle, prvenstveno obrazovanje, jer bez obrazovanja nema ništa od sporta. Nama nije cilj da one budu uspješne u sportu, a da ne budu obrazovane", rekla je Almedina Zajko.

I fudbalskon treneru Mirzetu Alagiću je bitan uspjeh djece u školi, ali prije svega njihovo vaspitanje. 

"Nama je primarni cilj njihovo vaspitanje, da budu djeca za primjer, da sutra kada odu od nas niko u njih ne može uperiti prstom. Najbitnije je da bude odgojeno dijete, a kroz fudbal večina dječaka su kasnije normalni ljudi", rekao nam je Mirzet Alagić, direktor fudbalskog kluba "Dar".

Karate, fudbal, ritmička gimnastika, košarka, odbojka, ili bilo koji drugi sport su bolji način da vaše dijete provede vrijeme, riješi se viška energije, razvija psihički i fizički, od sjedenja u kući ili provođenja vremena na ulici bez nadzora roditelja. 

Pogledajte video prilog!

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.