27.11.2016. 9:41
0
"Ako je jedan 'mirniji' onda je u tom trenutku drugi 'življi', a to je dovoljan povod za akciju i nestašluke"
FOTO: Facebook
Svaka majka zna kako je porod iskustvo koje, uz mnogo muke, donosi i osjećaj koji je riječima nemoguće opisati. Već pri prvom pogledu na svoju bebicu, novopečenu će majku prožimati osjećaji ljubavi, odgovornosti, te zaštitničkog stava. No, što kada su ti intenzivni osjećaji – dvostruki?

Dolazak blizanaca na svijet jedno je posebno iskustvo, kroz koje svaka majka shvati kako u sebi ima beskonačno mnogo ljubavi za svoje mališane. Međutim, sa sobom donosi i mnogo više neprospavanh noći i briga.

Blizanaci su gotovo uvijek povezani na jednoj posebnoj razini, često mnogo većoj od one među braćom i sestrama koje dijeli razlika od nekoliko godina. Oni razgovaraju vlastitim jezikom, vezani su neraskidivim vezama i često rade stvari istovremeno. 

"Uzimajući u obzir da genetika igra veliku ulogu negdje podsvijesno sam i znala da postoji mogućnost da ću jednog dana dobiti blizance. Međutim, kada je doktor na pregledu u šestoj sedmici ustanovio dva ploda bilo je to ipak iznenađenje, osjećaj sreće koji se riječima ne može opisati. Nakon punih devet mjeseci i 10 dana carskim rezom rođeni su dvojajčani dječaci Amin i Said", rekla nam je majka ovih blizanaca Belma Ustamujić. 


                      Belma Ustamujić sa Aminom i Saidom

Belma Ustamujić za naš portal otkriva kako su blizanci jako povezani kako emotivno, tako i fizički.

"Ta veza se najviše ogleda kroz to da nerado idu negdje jedan bez drugog i kao različite individue sa svojim različitim zanimanjima i interesovanjima oni su opet jedan mali svijet u svijetu koji funkcionise kao 'mi', a ne kao 'ja'", rekla nam je Belma.

Da s blizancima nije lahko izaći na kraj govori i to da oni sve rade u isto vrijeme, pa je briga i trud oko odgoja ove djece dupli.

"Oni se nekako nadopunjuju. Ako je jedan 'mirniji' onda je u tom trenutku drugi 'življi', a to je dovoljan povod za akciju i pohod u nestašluke. Što se drugih stvari tiče jelo, kupanje i spavanje je u isto vrijeme, ali to je opet ritual koji mi držimo od samog početka kako bi mogli funkcionisati", kaže za Source Belma Ustamujić, te dodaje:

"Kada smo postali bogatiji za dva nova člana brzo smo shvatili da nas očekuje i dvostruko više obaveza i posla, ali i dvostruko više zadovoljstva, igre i ljubavi koju dobijemo zauzvrat. Imati blizance je blagoslov, a organizacija je najvažnija", smatra majka dvojajčanih blizanaca Amina i Saida. 

Belma kaže i kako njeni sinovi imaju neko svoj 'zakon podržavanja'.

"Nije to kopiranje tipa 'gledam šta ti radiš, pa ću i ja'. Iskustvo mi govori da oni uvijek rade udruženo. Nekad jedan dominira prijedlozima i idejama, a onda zamjene uloge", kaže nam Belma Ustamujić.

Merjema Bosnić je sestra jednojajčanih blizanaca Mahmuda i Muhameda. Oni su veseli petogodišnjaci, a među njima je pet minuta razlike. 

"Moja braća su jednojajčani blizanci, isti su i baš ih je teško razlikovati, pa mi u porodici ih samo po očima razlikujemo, jer su u jednog veće oči", kaže Merjema, te dodaje kako je istina to da su blizanci jako povezani.


                                           Mahmud i Muhamed

"Oni se ne razdvajaju i po mom mišljenju i kako sam do sada imala u porodici i posmatrala druge blizance, uvijek je jedan alfa, hoće da je glavni, a ovaj drugi se ogleda u njega. Međutim, to njihovom odnosu ne škodi već zapravo stvara njihov poseban odnos. Ako je jedan ugrožen, drugi se odmah postavlja kao zaštitnik i obratno. Čak i kad je mama u pitanju, ni njoj ne daju da ih dira", govori naša sagovornica.

Merjema je od svoje braće sedamnaest godina starija, tako da nju nisu ni gledali kao sestru nego kao autoritet, kaže ona.

"Sada kako su stariji, već je odnos drugačiji, moju kćerku smatraju svojom sestrom, valjda jer je mala i u gradu kad god ih neko pita jesu li blizanci oni i za nju kažu da je i ona blizanka s njima, iako je ona beba sa tek 19 mjeseci. Sad su za nju bas vezani i stvara se neki poseban odnos", kaže Merjema Bosnić.

Mnoštvo je pozitivnih stvari kada su vam članovi porodice blizanci, ali ima i više briga.

"Pozitivna stvar je ta što kroz sve prolaze zajedno, ne trebaju tražiti vršnjaka da bi s njim sve podijelili, zanimljivi su, jedan na drugog utjeću pozitivno, ako je jedan dobar u nečemu ovaj drugi se trudi da i on bude. Negativne stvari su te da je trošak dupli, posebno ako imate više djece, kad je odgoj u pitanju, dvoje djece u isto vrijeme prolaze kroz iste faze na na različit način, ljudi ne shvataju da su i blizanci različite ličnosti i svakom djetetu se prilazi na poseban način", govori naša sagovornica. 

Osim toga, mnoštvo je zanimljivih situacija sa blizancima. Iako su njena braća jednojajčani blizanci, još su mali pa nisu počeli da se služe trikovima i predstavljanjem kao da su onaj drugi, ali jeste bilo smiješnih scena.

"Tek su krenuli u školu i do sad se nismo suočavali sa zamjenom identiteta, ali smo imali situaciju da jedan od njih dok je bio manji prilikom predstavljanja bio uporan da se zove kao ovaj drugi, jer su im u suštini u bolnici i zamijenili imena. Nakon nekog vremena smo to prevazišli, on je prihvatio da je to njegovo ime, iako mu se ovo drugo više sviđa",
rekla nam je Merjema Bosnić.

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.