10.1.2017. 15:17
5
Sefić se branio šutnjom: Njegov pomagač Saud poznat pod imenom 'Pišonja', a roditelji slali pismo porodici ubijene Edite
Pripadnici Sudske policije Federacije BiH u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak proveli su Sanjina Sefića do pritvorske jedinice u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, nakon što je on izručen iz Srbije.

Rješenje o izručenju Sanjina Sefića, kojeg sumnjiče da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu  i potom pobjegao u Srbiju, potpisala je prije nekoliko dana srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović. 

Sanjin Sefić se sumnjiči da je 10. listopada u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tereti ga se za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi.

Uoči Sefićevog izručenja, na nekoliko lokacija u Sarajevu su osvanuli plakati s porukama upućenih osumnjičenom.

"Sefiću, nismo te zaboravili. Pravda je nedostižna, ali očekujemo najvišu kaznu. Nadležni, budite odgovorni", "Sad je vrijeme za korak tužilaštva i suda. Pravda nije nadoknadiva, ali tražimo najvišu kaznu", stoji na plakatima.Građani također pozivaju sud na odgovornost i navode da zakonska kazna mora biti zadovoljena.

Pravosuđe vodi postupak i protiv još tri osobe koje se dovode u vezu sa nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja kaznenog djela.
 
Dino Alić (1987) zbog postojanja osnova sumnje da je pomogao Sefiću nakon izvršenog krivičnog djela i Saud Nišić (1988) i  Sara Sefić (1994), Sanjinova sestra, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili isto krivično djelo, odnosno da su pomogli Sefiću nakon izvršenog krivičnog djela.