19.1.2017. 17:11
0
"Danas je ilegalno silovanje u braku, nelegalno je udarati suprugu, ali rijetko koja žena to prijavi"
U patrijarhalnom društvu se od žena očekuje da budu brižne majke i supruge, da vode brigu o kućanstvu, da budu tihe, nježne i poslušne, da vole kuhati, peglati, čitati ljubavne romane, heklati i gledati serije. Položaj i ponašanje žene se kroz vrijeme mijenjalo, danas žene rade, finansijski brinu o forodici, bave se politikom, jasno i glasno govore svoje mišljenje.

Koliko i kako se odnos društva mijenjao prema ženi, ali i koliko je to utjecalo nanjihovo ponašanje pitali smo nekoliko žena koje su nam i odgovorile koje je vrijeme prema njihovom mišljenju bolje za njih.

"Tehnički se promijenio mnogo: žene su dobile pravo glasa, pravo na rad, mogu da se razvedu, mogu da nasljeđuju, mogu da se školuju, mogu same bez pratnje da hodaju ulicama. Problem je što se društvena svijest nije promijnila, i što neke žene nisu pratile razvoj ovih tehničkih stvari. Dakle, danas je ilegalno silovanje u braku, ali rijetko koja žena to prijavi, danas je nelegalno udarati suprugu, ali neke žene i dalje trpe nasilje u porodici, iako ni one ne znaju zašto, pa kao mantru ponavljaju da je to radi djece, a najvjerovatnije je da je to radi pritiska društva da je raspuštena žena nemoralna", smatra Nadja Gavran.

"Bez obzira na prava koja smo postigli i povećanje broja zaposlenih žena, vrlo malo smo učinili po pitanju ženskog obrazovanja i formiranja ličnosti, pa imamo veliki broj žena koje ne znaju svoja prava i zbog toga trpe nasilje u braku, nisu školovane ili radno sposobne pa su ovisne o nekom drugom, ne poznaju svoje tijelo i ne znaju kako da se ostvare na neki način koji ne podrazumijeva rađanje i odgoj djece - a kod žena koje se izjasne da ne žele djecu ili da žele prvo ostvariti uspješnu karijeru, misli se za njih da su ‘pomodarke’ i ‘inficirane modernim mitovima o savremenoj ženi’. Dakle, vidjeli smo neke formalne promjene u položaju žena u odnosu na prethodna vremena, ali generalni stav i odnos prema ženskoj populaciji (kao i žena između sebe) se nije mnogo promijenio, jer su bosanske žene i dalje uslovljene raznim stereotipima po sistemu “šta će selo reći", rekla je za Source Jasmina Bašić. 

"Stutus žene u društvu je različit u zavisnosti o kojoj zemlji se radi, sve je do toga koliko država daje prostora ženi da se eksponira, djeluje. Recimo u Engleskoj u 20. vijeku engleska kraljica zauzima prvo mjesto, radi očuvanja svoje kulture i identiteta oni zadržavaju svoje kraljevstvo, dok recimo kada je riječ o našoj državi, razvoj države, vlasti nigdje se ne spominje žena nažalost. Ona je 80% gledana kao sredstvo za povećanje nataliteta", smatra Zineta Kruško.

Da današnje vrijeme nije ženi donijelo mnogo dobrog smatra Anela Spahić Demir. Ona smattra da su žene nekada bile ženstvenije.

"Žene su po mom mišljenju prije bile više ženstvene, od djevojčica koje su učile sasvim drugačije stvari do zrelih žena koje su bile zainteresovane za književnost, filozofiju, muziku, koje su vrijednovale rad i bile poštovane. Modernizacija je upropastila mnogo toga kod oba pola, kroz djetinjstvo i odrastanje pa do zrelog doba", smatra Anela Spahić Demir.

Nadja Gavran smatra kako žena danas može mnogo lakše da se ostvari jer je ženama dostupno školovanje, koje ranije nije bilo.

"Na žene koje žele karijeru gledalo se kao da su prostitutke u najmanju ruku. Drago mi je uvijek da vidim da ima i žena koje se više ne obaziru na ono što će im društvo reći i rade stvari po svom nahođenju i ispunjavaju svoje želje. Danas im je to omogućeno, dok im je prije bilo znatno teže to postići", rekla nam je Nadja.

"Još uvijek smo veoma patrijarhalna zajednica, velikim dijelom zbog ekonomskog stanja u cijeloj regiji, tako da i žene koje žele da rade nekada nisu u mogućnosti da se zaposle i osamostale, što ih vraća na početnu poziciju i nastavlja krug. Mislim da smo sad ipak malo pametnije - zahvaljujući savremenom toku dostupne su nam mnoge informacije koje olakšavaju život i brigu o sebi"
, rekla je Jasmina Bašić.

"Modernizacija i 21. vijek su dali zaista prostor ženi kako kroz Ustav, zakone, odluke tako i u 'stvarnom drustvu', jer pruža se veći spektar obrazovanja, napredovanja i samim tim postoji ta zavisnost od žena. Manje se žene oslanjaju na muškarca, a više na sebe. Položaji žene su se znatno promjenili nakon rata, samo jedan primjer, dosta je samohranih majki poslije rata ostalo. Njihov položaj ih tjera dalje", mišljenja je Zineta Kruško.

Moderno doba je ženama donijelo mnogo, mišljenja us naše sagovornice, a osnovno je pravo na rad i pravo na planiranje porodice.

"Žene su u moderno vrijeme dobile pravo na gals, pravo na rad, pravo na školovanje, pravo na abortus, pravo na planiranje porodice, pravo na zaštitu pri seksualnom odnosu, pravo na nasljeđivanje. Iako i dan danas društvo još uvijek želi ženi ograničiti prava na njeno vlastito tijelo, dosta stvari se jeste promijenilo. Ali borba još uvijek traje",
mišljenja je Nadja Gavran.

"Imamo pravo da se zaposlimo, ali mnogi poslodavci neće zaposliti mladu ženu jer ne žele da plaćaju trudničko odsustvo kad za to dođe vrijeme, ili se smatra da žene jednostavno nisu sposobne za poslove koji se smatraju ‘muškim’, pa tako imamo manji broj žena u policiji, vojsci, tehničkim naukama ili politici", rekla je Jasmina Bašić i dodala:

"Bh. društvo je još uvijek veoma patrijarhalno pa smo i u ovom vremenu uslovljene nekim zastarjelim ali nepisanim pravilima kojima se pokušavamo prilagoditi zarad odobravanja okoline, pa je u nekim sferama društva još uvijek sramota biti razvedena ili samohrana majka (raspuštenica), izražavati svoju seksualnost (bludnica), sramota je biti neudata (usidjelica), sramota je istupiti kao žrtva nasilja (sama je to tražila!)", rekla je. 

Naše sagovornice smatraju da je ovo dobro doba za žene, ali da se  one i dalje moraju nastaviti da bore za svoja prava. 

"Za mene je definitivno najbolje ovo doba kojem živim, radim, vozim automobil, studiram, glasam, da za mene glasaju, oblačim se kako hoću, iznosim mišljenje bez straha. Recimo, ja radim kod oca u firmi, otac mi ima pilanu, dosta obavljam u njegovo ime i ime firme. Nisam nikad se susrela da me neko diskriminira, više mogu reći da nailazim na veliko poštovanje. Lakše se dogovarati i pregovarati sa ženama", misli Zineta Kruško.

"I dalje imamo mnogo toga za promijeniti iz razloga što u ovom vremenu imamo više prostora za ostvarenje u odnosu na neki period prije 100 ili 50 godina kada je u mnogim državama ženama bilo zabranjeno da studiraju ili obavljaju neke poslove, nije im bilo dozvoljeno da same biraju partnera, silovanje u braku je bilo legalno, reproduktivno zdravlje i dostupnost informacija je bila na vrlo lošem nivou itd. U isto vrijeme stvaramo sebi sliku da su u nekom prošlom vremenu žene bile bolje, ‘ženstvenije’, poštovane - ali bilo ko sa predznanjem o historiji će znati da to nije tačno, jednostavno u to doba žene nisu imale glas - dešavalo se isto što i danas - silovanja, abortusi, razvodi, nevjerstvo, jednostavno je bilo sakriveno. Danas ipak imamo kakvu-takvu slobodu da pričamo o tome i da zatražimo pomoć bez stida, nešto što u tadašnje vrijeme nije bilo moguće", zaključila je Jasmina Bašić.

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.