17.4.2017. 14:58
0
"Bakir, Čović i Dodik mogu samo sanjati da imaju moć kakvu sada ima Erdogan, a svima im je uzor Josip Broz Tito"
Turska se izjasnila... 'DA' za referendum, a Erdogan sada ima ovlasti više nego ikada!

Ustavnim promjenama predviđeno je ukidanje funkcije državnog premijera, povećavanje broja zastupnika u Parlamentu Turske sa 550 na 600 i omogućavanje svih građanima ove zemlje da se sa napunjenih 18 godina kandiduju na izborima.

Predsjedniku Turske bit će date ovlasti da imenuje ministre u vladi, donosi uredbe, vrški odabir viših sudaca i raspušta parlament. U prijevodu, novi sistem ukinut će ulogu premijera i koncentrisati moć u rukama predsjednika čime će kompletna državna birokratija bit stavljena pod njegovu kontrolu. 

Po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj, a uvest će se i funkcija potpredsjednika države.

Reformama je također predviđeno da se predsjednički i parlamentarni izbori održe zajedno 2019. te da predsjednik ima pravo na dva petogodišnja mandata, a obzirom da se trenutni Erdoganov ne računa, to znači da bi on mogao biti predsjednik ove zemlje i narednih dvanaest godina.

"Kada je Erdogan u pitanju, ako želite još više moći, ako vam nije dovoljno to što imate, jer cijeli referendum je poduzet sa tog stanovišta da se prošire predsjedničke ovlasti i moći dovoljno govori o čemu se radi. U pitanju je ljudska priroda kojoj nikada nije dovoljno. Imate dio moći i želite nešto više, kada postignete to više onda ćete željeti još više. To važi ne samo u mandatskom smislu, nego i u smislu ovlaštenja koja se vežu za funkcije", rekao je za Source politički analitičar Esad Bajtal. 

Demokratija inače u svijetu nastoji da ograniči ovlasti moćnika, međutim, u Turskoj smo imali demokratski raspisan referendum za koji je glasalo više od pedeset posto ljudi, koji daju više moći jednom čovjeku.

Rezultat slika za erdogan

"Politika neće istinsku demokratiju, ona samo za sebe traži pokriće. Ako imate moćnika koji ima moć u svojim rukama i traži još više moći jasno je kakve su ambicije u pitanju. Ako želite istinsku demokratiju onda ćete pojedincu dati što manje moći. Dakle, onaj ko priča demokratsku priču, a u isto vrijeme traži što više moći zapravo radi protiv demokratije i radi sve da ograniči demokratiju, jer demokratija znači snaga naroda, a ne snaga pojedinca koji će upravljati narodom", rekao je Bajtal.  

Ustavne promjene u Turskoj neće utjecati na našu zemlju, mišljenja je Bajtal, obzirom da u BiH imamo zakovane odnose koji se neće mjenjati.

"Imate pojedince iz vrha države koji su okrenuti jedan Zagrebu, jedan Beogradu, jedan Istanbulu. U toj relaciji onoga ko je okrenut Istanbulu vjerovatno će se nešto mijenjati. Imamo ljude u BiH, poput Reisa Cerića koji kažu da je Turska naša majka, Bakira Izetbegovića koji je izgovorio 'Erdogan naš predsjednik' i tu se mogu neke stvari mijenjati bar na platu iluzija i želja. Objektivnih promijena ne vjerujem da može biti", mišljenja je Esad Bajtal, koji je dodao da svi oni koji se kriju iza borbe za jedan narod rade protiv građanskih interesa. 

Referendum sličan onome koji je raspisan u Turskoj nemoguć je u našoj zemlji, ali Bajtal misli da je san i želja i naših političara da imaju neograničenu moć u našoj zemlji.

"Oni o tome sanjaju, to vidimo iz svakog njihovog poteza. Čović stalno priča kako se on bori nešto za Hrvate i kaže 'Ja sam najmoćniji, ja se borim za Hrvate, nemojte ni u koga drugog gledati, gledajte samo u mene', Dodik ne krije ni na koji način da želi da je prva violina onog dijela zemlje u kome vlada. Izetbegoviću je svaka treća riječ 'Bošnjaci', 'moj narod' i sve te formulacije koje možete sresti gdje oni 'Ja' ubacuju u vrh neke retoričke priče pokazuje da svako od njih želi moć za sebe. Što veću ima, toliko je on sretniji. A objektivno, ovdje niko ne može imati onoliko moći koliko on sanja i koliko bi htio. Svima njima uzor je Josip Broz koji je imao apsolutnu moć"
, smatra Esad Bajtal. 

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.