24.4.2017. 15:29
1
Ubistva koja su potresla BiH i kazne: Ramiza silovana i ubijena, dječak Smajo pretučen, Arnela zaklana i bačena s litice, Mirza upucan...
Iako je krivičnim zakonima entiteta i BiH za ubistvo predviđena maksimalna kazna zatvora od 20 godina, odnosno 45 ako je riječ o ubistvu izvršenom na posebno okrutan način, one se ne izriču često.

Ramiza Rahimić silovana pa ubijena - Jašareviću 42 godine zatvora

Kada je riječ o kaznama dugotrajnog zatvora za ubojstva na osobito okrutan način, za što se može izreći maksimalno 45 godina, najvišu je do sada izrekao Kantonalni sud u Mostaru Jasminku Jašareviću, koji je silovao Ramizu Rahimić te joj prerezao vrat.

Za prvi zločin je dobio 22, a za drugi 30 godina pa je sve objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 42 godine zatvora. Otkriven je nakon dvije godine istrage, a izricanje kazne je pratio s osmijehom. 

Smajo Ćesir zlostavljan i ubijen - Eni i Salihu po 40 godina zatvora

Rezultat slika za smajo cesir

Smajo Ćesir

Kazne za ubistvo na posebno okrutan način u Sudu Kantona Sarajevo dobili su Salih Arnautović i Ena Lipa koji su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog monstruoznog zlostavljanja i ubistva četvorogodišnjeg Smaje Ćesira 2014. godine u Sarajevu.

Majci Eni i očuhu Salihu prvostepena presuda izrečena je 22. juna 2015. godine. Istom presudom obuhvaćeni su dječakovi baka i djeda, Munira i Emir Lipa koji su osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Arnautoviću i Eni Lipa je potvrđena kazna zbog krivičnog  djela ubistvo na okrutan ili podmukao način.

Kobnog, 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Prema presudi, nesrećni dječak je duže vrijeme zlostavljan.  Arnautović je nešto ranije odbio da ga zove ocem. Tada ga je očuh više puta ošamario i hvatao za vrat. Majka dječaka Ena posmatrala je sve i nije preduzela ništa da to spriječi. Jedne noći Salihović je dječaka podigao iz kreveta i natjerao ga da stoji pred njim, govoreći mu: "Hoćeš slušati", a dječak je potvrdno odgovarao. Zatim mu je vezao ruke i noge kaišem i tako ga držao određeno vrijeme. Nakon toga skinuo mu je pidžamu i stavio mu krpu u usta, a zatim mu sipao vrući vosak sa upaljene svijeće po svim dijelovima tijela. Potom ga je kliještima vukao za genitalije. Majka djeteta je sve to posmatrala i nije preduzela ništa da to spriječi. Ena Lipa je Smaju tukla kaišem, oklagijom i drugim predmetima... Baka Munira i djed Emir Lipa su dijete takođe udarali kaišem po tijelu.

Arnela Đogić ubijena na surovi način - Avdiji i Murizu po 40 godina zatvora

Rezultat slika za arnela đogić
Arnela Đogić

Po 40 godina dobili su i Muriz Brkić i Avdija Selimović koji su na svirep način ubili Arnelu Đogić. Prema navodima iz ranije objavljene optužnice, oni su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć. Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila. Avdija je Murizu dao nož, a on je potom zaklao Arnelu. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. 

Svemu je, naime, prethodila ljubomora. Navodi se kako je Avdija Selimović bivši dečko ubijene Arnele, koji je u dogovoru s Brkićem odlučio oduzeti joj život. Istražitelji govore kako su je prvo fizički onesposobili, potom u nesvjesnom stanju odveli do mjesta gdje su je mučili, zadavili i nožem izboli pa, kako bi prikrili zločin, bacili u ponor od 200 metara na jednoj od nepristupačnijih lokacija u Olovu.

Na jednoj strmoj padini prema rijeci još dan ranije pronađen je ženski crni kaput s kapuljačom zakačen za granje, za koji se pretpostavljalo da pripada Arneli. Inače, inspektori su prethodno pronašli Arnelin mobitel u kome su našli prijeteće poruke koje joj je slao Avdija Selimović. Tako je on i doveden u vezu s nestankom, a ubrzo je sve i priznao, kao i njegov prijatelj.

Mirza Raščić upucan - Tahiroviću 20 godina zatvora

Rezultat slika za Mirza Raščić
Mirza Raščić

Kantonalni su Sarajevo izrekao je kaznu zatvora u visini od 20 godina za ubistvo Izudinu Tahiroviću koji je pucavši iz pištolja usmrtio Mirzu Raščića. Do sada na sudovima u BiH to nije bio slučaj. Ovoliku kaznu izrekao je još samo Sud BiH 2010. godine Đorđu Ždrali za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera 2000. godine u Bijeljini. Ovoliku kaznu dobio je jer mu je ovo bila druga osuda za ubistvo. Prilikom čitanja presude u slučaju ubistva Mirze Raščića, sutkinja Indira Jahić je kazala da se ovolika kazna izriče jer je Tahirović povratnik u krivičnim djelima te da ovo bude opomena svima koji su u sukobu sa zakonom da neće proći nekažnjeno. 

Mirza Raščić je hladnokrvno i ciljano ubijen, tvrde navijači Željezničara, samo iz razloga što je te večeri bio tu. Mirza Raščić, i nekoliko drugih Manijaka, su tu večeri volonterski radili kako bi pripremili gostovanje navijača FK Željezničar u Vitezu, gdje su primali uplate za organizovane autobuse.

Amar Zulić i Izudin Tahirović su se potukli, zbog neposrednih optužbi zbog postavljanja bombe dan prije na sjevernoj tribini, gdje je Zulić reagovao prema Tahiroviću na nasilnički način, zbog usmene optužbe da je bomba postavljena na račun Tahirovića da se uplete policija u to djelo.

Prisutni navijači su spriječili Zulića da pretuče Tahirovića, koji se nakon toga malo udaljio s mjesta tučnjave ali se vratio u prostoriju nakon odlaska Zulića koji je napustio prostoriju navijača u svom smjeru, da traži zub, za koji mu je pomogao Raščić da nađe. Cijelim tokom ove tuče, Raščić je sjedio za „radnim stolom“, osim onog trenutka kad je pomogao Tahiroviću da nađe zub. Samo nekoliko minuta poslije odlaska Zulića, i nađenog zuba, Tahirović se udaljio i vratio s pištoljem i mučki i hladnokrvno ciljao prema Raščiću.

Prvim hicem je promašio Raščića, koji se bacio na pod u ćošak prostorije, te mu prišao na dva koraka i ispalio 5-6 hitaca u njegovom pravcu. 

Adian Leđen - ocu Eldaru 11 godina zatvora

Rezultat slika za Leđen eldar
Adian Leđen

Eldar Leđen osuđen je na Kantonalnom sudu u Sarajevu na 11 godina zatvora za ubistvo četveromjesečnog sina. Ubistvo se dogodilo 29. novembra 2014. u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića. 

Bebu je bacio na fotelju, jer ga je nerviralo što plače. Na fotelji su bile drvene drške, u koje je mališan udario i zadobio povrede usljed kojih je preminuo. Prema njegovoj izjavi, pokušao je djetetu dati vještačko disanje i umivao ga je, ali dijete nije reagiralo. Pozvao je suprugu i navodno joj samo kazao da dijete nije dobro. Leđen je ljekarima Hitne pomoći prvo tvrdio da je njegov sin umro nakon što se zagrcnuo dok ga je hranio. No, pritisnut dokazima je priznao ubistvo. Tokom istrage došlo se do saznanja da je Leđen i prije tog dana grubo postupao sa sinom te da ga je hvatao za lice i usta da ne bi plakao, a tokom obdukcije, osim povreda glave i serijskog loma rebara, utvrđeno je da dijete imalo krvne podljeve ispod lijevog oka, usta i lica. 

Amar Mistrić - Vuku 18 godina zatvora

Molba za pomoć porodici Mistrić
Amar Mistrić 

U sarajevskom kafiću "Ocho Rios", 13. avgusta 2009. godine, ubijen je dvadesettrogodišnji konobar i suvlasnik kafića Amar Mistrić. Dva mladića, nakon što nisu posluženi pićem, pucali su u konobara i nanijeli mu teške povrede usljed kojih je dva sata kasnije preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Policija je privela dva lica koja su pomogla pri bjekstvu mladićima koji su pucali. Osumnjičeni za ubistvo Mistrića, Anel Herak i Edin Vuk, prvenstveno su nekoliko dana proveli u bjekstvu, a zatim su privedeni i uhapšeni od strane hrvatske policije. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu proširilo je istragu protiv Anela Heraka i na pokušaj ubistva N. V., koja je tada bila u devetom mjesecu trudnoće. 

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH izreklo je 18-godišnju zatvorsku kaznu Edinu Vuku zbog ubistva Amara Mistrića, što znači da bi zenički zatvor trebao napustiti 2030, kada bude imao 43 godine. Anela Heraka je Kantonalni sud u Sarajevu kaznio i za nasilničko ponašanje pri ubistvu Mistrića (4 godine zatvora) i za pokušaj ubistva trudnice Nejre Varatan (3 godine zatvora) te mu izrekao jedinstvenu kaznu od šest godina i osam mjeseci zatvora.

Denis Mrnjavac - Sikiriću 10 godina zatvora, Leloviću 15, Taloviću 10 godina zatvora

Rezultat slika za Denis Mrnjavac
Denis Mrnjavac

Nermin Sikirić, Ademir Lelović, Berin Talić osuđeni su za ubistvo dječaka u Sarajevu - Denisa Mrnjavca, koji je imao 17 godina kada su ga ovi napali u tramvaju. Denis Mrnjavac bio je šesnaestogodišnji dječak koji je na putu iz škole prema kući brutalno pretučen u prepunom tramvaju, kada su mu nanesene teške povrede od kojih je i preminuo 6. februara 2008. godine.

Sikirić je godinu dana nakon zločina, 2009, dobio deset godina zatvora te bi na slobodu mogao 2019. Deset godina je maksimalna kaznu za maloljetnike koji počine ubistvo, a Sikirić je tada bio maloljetan. Kada izađe van zatvora imat će 28 godina – bio je vršnjak Denisa Mrnjavca kada ga je ubio. 

Ademir Lelović dobio je 15 godina, a Berin Talić deset godina.


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.