27.4.2017. 13:01
0
Prema vještačenju odjeće Dženana Memića udario kombi retrovizorom, a sedmicu nakon toga preminuo usljed povreda
U Sudu Kantona Sarajevo danas je nastavljeno suđenje u slučaju "Dženan Memić" protiv Ljube i Bekrije Seferovića.

Na današnjem ročištu vještačio je Alija Kotarević, vještak balistčke struke koji je vještačio odjeću Dženana Memića i Alise Mutap. 

Vještak je rekao kako je radio dva nalaza, jedan u martu 2016. godine, a drugi rajem juna kada je imao informacije da su za ovaj slučaj uhapšen i osumnjičeni Ljubo Seferović da je kombijem udario Dženana koji je podlegao povredama.

Vještačena je odjeća Dženana Memića - jakna, džemper, farmerice, potkošulja, bokserice, tene i čarape.

U nalazu od 08.03.2016. godine utvrđeno je da je jakna razderana na prednjoj strani, ali prema mišljenju vještaka do toga je došlo prilikom pružanja pomoći. Na jakni su pronađena i dva oštećenja na lijevom laktu, dok postava jakne nije probijena.

Na farmericama Dženana Memića pronađena su dva oštećenja u predjelu koljena i jedno na stražnjoj strani, ispod pojasa. Za oštećenja nastala na koljenima vještak je dao mogućnost da su nastala prilikom udara o čvrsu površinu ili mehanički predmet, dok za oštećenje na zadnjoj strani farmerica nije mogao utvrditi kako je nastalo. Na boksericama Dženana Memića nalazilo se oštećenje na zadnjoj strani, za koje je vještak utvrdio da se poklapa sa oštećenjem na farmericama, iako kasnije u unakrsnom ispitivanju dao je izjavu kako nije bio upoznat sa načinom Dženanovog oblačenja, te da nije znao da li Dženan farmerice nosi visoko ili ih spusti a povuće rub bokserica iznad farmerica kako je danas moderno kod omladine.

jakna-dzenan-memica
Jakna Dženana Memića

Vještačena je odjeća Alise Mutap - kožna jakna i pantole.

Na jakni koju je Alisa imala te večeri pronađena su tri oštećenja koja su nastala, prema mišljenju vještaka mehaničkim udarom o neku čvrstu površinu. Farmerice koje je Alisa nosila imale su dva površinska oštećenja nastala kontaktom o tvrdu podlogu. 

Alija Kotarević dobio je naredbu Tužilaštva KS da ponovo radi vještaćenje 29.06.2016. godine nakon što se predao Ljubo Seferović. 

U toj naredbi je traženo da se vještak izjasni o prirodi i načinu nastanka oštećenja, te da li su navedena oštećenja mogla nastati udarom auta. 

Uz korištenje brojne dokumentacije i vještačenja drugih vještaka Alija Kotarević, vještak balističke struke da je svoje drugo mišljenje. 

On je zaključio da su oštećenja na jakni Dženana Memića na lijevom rukavu prouzrokovana retrovizorom kombija, obzirom da razmak između oštećenja odgovara razmaku između nosača retrovizora. 

Oštećenje na Dženanovim farmericama nazad nastalo je udarom fara od automobila, a oštećenje na koljenima nastalo je kontaktom sa tvrdom podlogom.

Kada je vještačio Alisinu odjeću po drugi put rekao je da ne može isključiti mogućnost da je uarena bočnom stranom vozila, a ostala oštećenja na odjeći da su nastala udarom o tvrdu podogu pod dejstvom neke sile. Na Alisinim farmericmaa našao je i dva traga nazad na pantolonama, ali za njih je neutvrđen uzrok. 

jakna-alise-mutap
Jakna Alise Mutap

U unakrsnom ispitivanju najviše pažnje se posvetilo oštećenju na jakni na lijevom rukavu Dženana Memića, gdje je vještak ponovio da su mogla nastati kontaktom sa lijevim retrovizorom kombija, ali da se ne može sa sigurnošću utvrditi u kojem je položaju bila ruka u tom momentu. 

Kada je slučaj Dženan Memić u pitanju do sada je uvijek novinarskim ekipama bilo dozvoljeno da se ročišta snimaju, ali nakon što je predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorević prošli put snimljen kako govori u momentu kada su tužioci ulagali materijalne dokaze "Moramo pregledati, da nam šta ne uvale", dozvolio je novinarskim ekipama samo pet minuta da snime, a nakon toga rekao da napuste sudnicu.  

Naredno ročište za ovaj slučaj zakazano je za 24. maj 2017. godine u 10.00 sati.

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.