10.5.2017. 18:39
0
"Kada sam objavio da mi treba 87.500 eura za transplantaciju srca krenuli su lajkovi, a od lajka nema koristi. Bojao sam se hoće li moje srce izdržati do operacije"
U humanitarnim akcijama kada je potrebna pomoć oboljelom da ode na operaciju i tranpantira neki organ stanovnici Bosne i Hercegovine uvijek reaguju i spasili su mnoge živote.

Jedan od njih je i Adnan Fazlagić koje je obolio 2009. godine. od teškog infarkta. 

"Liječio sam se par godina, međutim bila je potrebna transplantacija srca.  Takav vid liječenja se ne može obaviti u BiH i otvorena mi je mogućnost u Ljubljani da to uradim. Prvo sam uradio screening da provjere da li moje tijelo može podnijeti transplantaciju srca i to je dobro prošlo. Dobio sam predračun da će oni uraditi to za 87.000 eura. Počeo sam sakupljati novac javno. Telefon telekom operatera nisam mogao otvoriti kao fizička osoba, to mogu samo udruženja. Ja sam uposlenik RTV Federacije zajednički sindikat je otvorio za mene račun i brojeve telefona. Veliki dio novca sakupljen je pozivima brojnih građana BiH, jedan dio je prikupljen od mojih prijatelja, poznanika, familije, jedan dio novca prikupili su sami uposlenici moje firme, kao i firma, razna ministarstva i dalje. To je trajalo četiri mjeseca i onda je stalo, priliv novca je stao, ja sam na sve način pokušavao doći do novca i onda sam uspio u razgovoru sa Upravnim odborom Zdravstvenog osiguranja KS dobiti novac, to je bilo nešto manje od 50.000 KM, čime sam ja zaokružio iznos od 87.500 eura. Kada se to desilo dobio sam novi predračun koji je bio uvečan za 5.000 eura, međutim, akcija je stala više nisam mogao prikupljati. Nekom pozajmicom ja sam uspio uplatiti taj novac, a i sam transfer novca je koštao 300 eura, a to kontroliše Ministarstvo finansija",
rekao je za Source Adnan Fazlagić.

Fotografija korisnika/ce Elvis Cengic. 

"Kada je njima legao novac moglo je da se radi, ali ja sam onda tamo ležao godinu dana o svom trošku, još godinu sam morao biti tamo stalno i sada idem povremeno, ali preživio sam i uspio sam se snaći", rekao nam je Fazlagić. 

Nakon operacije Adnan može voditi normalan život i sretan je što je dobio novu šansu, te kaže kako je sve što je prošao i sve pare koje je skupio vrijedilo. 

"Ja koliko sam mogao saznati moj donor je bio iz Austrije, volio bih da mu znam porodicu, ali pravilo je da ne upoznaju osobu koja dobije organ sa porodicom donora. Organ se dobija i on je besplatan, ono što se plaća jesu bolnički troškovi", kaže naš sagovornik.

Svaka osoba koja se nađe u takvoj situaciji da zna da mora transplantirati neki organ u svome tijelu je uplašena, ali ono što te drži u životu jeste to što znaš da postoji šansa, rekao je Adnan i dodao da mi je najteže bio saopštiti ljjudima koliko novca mora prikupiti.

"Najteže mi je bilo kada sam na Facebook morao objaviti da mi je stigao predračun i koliki je, onda su ljudi krenuli lajkati, a od lajka nema ništa. Onda je jedna kolegica novinarka napisala 'Prestanite lajkati, otiđite na poštu i uplatite 1 ili 2 KM, od lajka nema koristi'. Jedva sam čekao da me uspavaju i da krene operacija, da srce koje je bilo u meni, koje imam od rođenja izdrži do tog trenutka. Najveći je bio strah hoću li ja to dočekati", iskren je Fazlagić. 

Kada se osoba nađe u takvoj situaciji i kada dobije neko teško oboljenje sve se svede samo na to da se ozdravi. Adnanu je transplantacija srca promijenila život.

"Ta situacija mi je promijenila razmišljanje. Neupitno da bih dao svoje organe nekome kome je potrebno. Moja svijest se uveliko promijenila i moram reći da prije nego što sam se razbolio nisam razmišljao o bolestima, nisam mislio da se to meni može desiti, bilo mi je bitno gdje ću hodati, šta ću kupiti, kako ću se provesti. Moj život se sa novim srcem toliko promijenio da sam promijenio svoj način života. Više uživam u prirodi, nije mi bitno šta sam obukao sve dok sam čist i cijenim malo više neke druge vrijednosti", iskren je Adnan Fazlagić kojem je transplantirano srce. 

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.