26.5.2017. 15:25
0
Napadača iz Manchestera u školi zvali Dambo: Pio je alkohol, pušio travu, imao je u sebi bijes, jednom je djevojku udario šakom u lice
Salman Abedi koji je u ponedjeljak u noći izveo krvavi teroristički napad u Manchesteru i ubio najmanje 22 osobe navodno je samo nekoliko sati prije napada nazvao svoju majku, javlja Associated Press.

Kako navodi libijski dužnosnik zadužen za borbu protiv terorizma, Abedi je nekoliko sati prije napada nazvao svoju majku, inače uglednu nuklearnu fizičarku, te joj rekao "oprosti mi".

Glasnogovornik Ahmed bin Salem dodao je da su Abedijeva majka i troje braće u Libiji pozvani radi ispitivanja, javlja AP. Bin Salem je kazao da je njegova majka rekla istražiteljima da je njen sin otputovao iz Libije za Englesku samo četiri dana prije bombaškog napada i da ju je zvao na dan napada.

Još jedan Abedijev brat Hašim, kao i njegov otac, uhapšeni su u Tripoliju u srijedu. Bin Salem je dodao da libijski istražitelji smatraju da je, na osnovu onoga što im je Hašim rekao, Salman Abedi "djelovao sam".

Rezultat slika za salem abedi brother
Salemov brat, Hašim Abedi sa oružjem

Bin Salem je također kazao da im je Hašim Abedi ispričao da je Salman naučio na internetu kako da pravi eksploziv i da je "želio pobjedu tzv. Islamske države".

U školi ga zvali 'Dambo'

Salmana Abedija njegovi bivši prijatelji iz škole opisali su kao tinejdžera koji pije alkohol, puši travu i koji nije mogao tako dugo da se ponaša. U školi su ga zezali i dali mu nadimak Dambo zbog velikih ušiju, a imao je problema sa ponašanjem i ranije, obzirom da je jednom prilogom udario djevojku šakom u lice. 

Nije mu išlo u školi, a kasnije je izbačen. Trenutak kada je definitivno 'skrenuo sa šina' njegovi prijatelji tvrde da se dogodio kada je njegov otac 2011. godine otišao u Libiju i pridružio se pobunjenicima u Arapskom proljeću, piše Daily mail.

Lisa Bridgett bila je jedna od ljudi koji su se zatekli na licu mjesta. Ona je koristila mobitel za vrijeme koncerta Ariane Grande u Manchester Areni u trenutku eksplozije. Upravo joj je to, kaže njezin suprug, vjerojatno spasilo život. Eksplozija je odbacila jednu čeličnu maticu prema Lisi, no pogodivši u mobitel, čelik je skrenuo i prošao kroz nos. 

"Matica je pogodila njezin mobitel što ju je preusmjerilo, ali i usporilo. To joj je spasilo život, napisao je njezin suprug na Facebooku", prenosi BBC. Lisa je tako ostala bez srednjeg prsta i s ozljedom nosa, ali je preživjela. 

Salman Abedi planirao je napad u Manchesteru najmanje godinu dana, piše Daily express.

List navodi da je Abedi otvorio račun u banci oko 12 mjeseci prije napada, koji nije bio korišten dok nije kupio eksere i zavrtnje u nekoliko specijalizovanih prodavnica. On je tada, također, nabavio i potreban alat. Abedi je, da ne bi izazvao sumnju, u dva navrata putovao da nabavi eksploziv. Vjeruje se da je kupio eksploziv prije odlaska u Libiju sredinom aprila, objavio je ranije Times. Pet dana prije napada, Abedi se vratio iz Tripolija preko Istanbula i Dusseldorfa.

Podsjetimo, u terorističkom napadu na koncertu Arianne Grande smrtno je stradalo 22 ljudi, a povrijeđeno ih je još 64. Britanska policija je rano ujutro uhapsila i osmu osobu povezanu s terorističkim napadom u Manchesteru, a obavještajni izvori, kako prenose mediji, otkrivaju da je pronađeno još eksploziva koji je mogao biti iskorišten nakon napada u ponedjeljak.

"Do sada je uhapšeno sedam muškaraca i jedna žena u vezi s istragom i zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja", javlja BBC.

Prenose se i tvrdnje Independenta koji je pozivajući se na obavještajne izvore objavio da su policija i sigurnosne službe pronašle još eksploziva za moguće naknadne napade. Jedna je naprava uništena u kontroliranoj eksploziji, a službe strahuju da je ostale bombe napravila mreža zadužena za daljnje napade, navodi Independent.

Ranije su u Libiji uhićeni otac i brat atentatora iz Manchestera, a brat je priznao da je znao za napad i osumnjičen je da je planirao izvesti teroristički čin u Tripoliju, objavila je libijska sigurnosna služba.

Preipremila: Merima Druškić

..
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.