30.5.2017. 13:26
16
Arape fascinira naša priroda, ne zanima ih historija BiH: Dođu kao turisti, kupe kuću, ožene Bosanku i pokrenu biznis
Bosna i Hercegovina postaje sve zanimljivija turistima, a najvišedolaze oni koji ne moraju vaditi vizu.

Na ulicama Sarajeva, ali i drugih gradova naše zemlje svakodnevno možemo vidjeti grupe turista koji obilaze naše najljepše lokacije, a turistički radnici kažu kako rade na tome da se naša zemlja uveže u Balkanske ture. 

BiH je zanimljiva Arapima, Azijatima,a li i mnogim turistima iz Europe, a svaki od njih ima svoja interesovanja i želje šta bi prvo vidio kada dođe u našu zemlju. 

Arape ne zanima puno historija Bosne i Hercegovine koliko ih zanimaju naše rijeke, planine i priroda i to su prve destinacije na koje oni idu kada dođu u BiH. Sarajevo je i dalje omiljeni grad, ali se iz njega svakodnevno prave ture prema Bijambarama, raftingu na Neretvi, Bjelašnici, Mostaru, Buni, tako da Arapi imaju priliku uživati u svim prirodnim ljepotama naše zemlje. Grad ih ne zanima previše i od cijelokupne ture u njemu provedu možda dva dana, gdje ih turistički radnici usmjere na kupovinu suvenira i naše tržne centre. Mnogi Arapi fascinirani prirodnim ljepotama odluče investirati u Bosnu i Hercegovinu, ali obzirom da ne mogu kupiti zemlju kao fizička lica u našoj zemlji otvaraju firme, kupuju kuće i nađu žene, nakon čega razmišljaju i o preseljenju u našu državu. 

Azijati vole mnogo da putuju i ne zadržavaju se ni na jednom mjestu dugo. Kod njih je glavni cilj da obiđu što više zemalja za vrijeme dolaska na neku teritoriju, tako da su u prosjeku po dva tri dana u našem gradu i onda idu dalje. 

Turisti iz Europe, posebno iz Poljske su česti na ulicama Sarajeva i njih turistički radnici zovu 'pametni turisti'. Pametni iz razloga što zaobilaze agencije, bookiraju sami hotele i potroše minimum novca, a obiđu sve ljepote našeg grada i države. 

Najzahvalniji turisti koji dođu su oni koji uplate all inclusive uslugu i koji najviše novca potroše u našoj zemlji, mišljenja su turistički radnici.

U Bosnu i Hercegovinu se mora još mnogo ulagati da bi bila što primamljivija za turiste, a da bi se govorilo o nekoj ozbiljnijoj turističkoj ponudi, turističke zajednice Federacije BiH i Republike Srpske bi trebale da se usaglase i da se daju jedinstvene ponude za cijelu BiH. 

Razgovarali smo sa Elvisom Čehajićem koji je zadužen za dolazeće turiste ispred jedne sarajevske agencije, a koji je prethodno radio kao turistički vodič, pa u videu pogledajte šta to turiste najviše zanima kada dođu u BiH i šta im vodiči prvo pokažu u našoj zemlji.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

16
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.