2.8.2017. 18:39
6
Dvije i po godine su prošle od kako je ubijen na Grbavici, a porodica se i dalje plaši da li će ubici Mirze biti pravedno presuđeno
FOTO: Mirza Rascic
Dvije i po godine su prošle od ubistva navijača FK Željezničar Mirze Raščića, a od presude Kantonalnog suda u Sarajevu koji je osudio Izudina Tahirovića n a 20 godina zatvora prošlo je devet mjeseci.

Porodica i prijatelji još uvijek iščekuju drugostepenu presudu Vrhovnog suda FBiH.

"Očekujemo ročište na Vrhovnom sudu radi donošenja drugostepene kazne. Prvostepena kazna je izrečena u trajanju od 20 godina zatvora i karakteriše se zakonom kao maksimalna kazna. Mi nećemo odustati ni u ovoj drugoj borbi, i nećemo dati da se prvostepena kazna ukine ili smanji! Kroz sva ova mnogobrojna ročišta na Sudu sva dilema koja je bila u početku nejasna, razjašnjena je i dokazana da je Izudin Tahirović svjesno uzeo život Mirzi bez olakšavajućih okolnosti", stava je sestra ubijenog Mirze Raščića.

Navijači FK Željezničar postavili su parolu na Eiffelov most poznat kao i Skenderija most koja glasi:

"Drugostepeni postupak  bio bi sramota zar se treba dva puta suditi za nestanak nedužnog života! Prvostepena presuda mora biti zvanična ostajemo skupa do kraja  jer za ubistvo Mirze Raščića samo ona je pravična!"



Sestra Zerina nam je potvrdila da se porodica pribojava presude, ali kako će se boriti do kraja da ona bude potvrđena.

"Sud je izrekao maksimalnu kaznu po zakonu BIH, i nadamo se da će Vrhovni sud potvrditi prvostepenu kaznu. Sve ove 2,5 godine oduzele su nam mnogo snage i borbe, ali mi još imamo snage da se borimo do prave istine i pravde, a tu snagu nam pružaju naša rodbina, prijatelji i Manijaci koji su uz nas 24 h, i osvjetljuju obraz svog druga koji je poginuo za njihov voljeni klub", rekla je za Source sestra ubijenog Raščića, Zerina, koja se zahvalima Manijacima na postavljenoj paroli.

Tokom saslušanja u Sudu KS svjedok ubistva Mirze Raščića je naveo da je prvo začuo dva hica kojim je Tahirović upucao Raščića, nakon čega je on pao na pod, a zatim je čuo i ranjenog Mirzu kako govori: "Ranio si me! Nemoj mene!", nakon čega je Tahirović pobjegao iz prostorija Udruženja. Porodica Raščić kaže kako neće dozvoliti da ime Mirze Raščića bude zaboravljeno.

"Iskreno, mi smo u strepnji od prvostepene presude, kad smo saznali da je predmet prebačen na Vrhovni Sud radi donošenja drugostepene presude. Budući da je Izudin Mirzu svjesno ubio i da za njegovo djelo nema olakšavajućih okolnosti, moja majka i ja se nadamo da će Vrhovni sud potvrdiit kaznu.  Mi smo spremni na sve, kao i za prvostepenu presudu. Naši prijatelji, rodbina, Manijaci su tu uz nas, borit' ćemo se do kraja da prvostepena kazna bude potvrđena. Mirze više nema, ali ima nas koji mu ime čuvamo i nedamo ga zaboravu", rekla je za Source Zerina Raščić.

Novinarka: Merima Druškić

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.