25.10.2017. 13:54
1
Penzioneri rove po kontejnerima: Penzija mi je mala, šta ću ja sa 97 KM?
Veliki broj penzionera okupio se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje će se održavaju protesti. U Sarajevo su došli penzioneri iz svih kantona FBiH koji zahtijevaju od vlasti da riješe njihove egzistencijalne probleme.

Savez udruženja penzionera FBiH pripremio je zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta FBiH traže da usvoji zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, organizuje Federalni zavod PIO te da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza. Od Vlade FBiH traži se formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Na transparentima koje nose penzioneri pišu jasne poruke: "Samo tražimo ono što smo zaradili", "Kontejneri nisu rješenje za penzionere", "Tražimo povećanje penzija za 10%" i druge. 

Prema zvaničnim podacima, u FBiH se za prošli mjesec isplatilo 410.900 penzija, gdje je najniža 326 KM, zajamčena 434 KM, a najviša isplaćena 2.174 KM. 

"Znam penzionera, rove iz kontejnera i to im je osnovno. Ako jedna prodavnica u toku jedne minute ima prometa četiri čovjeka, kontejner ima devet ljudi. Time je sve rečeno ko smo i šta smo",
rekao je Salem Kerla, penzioner.

"Penzija mi je mala, šta ću ja sa 97 KM. Imam i kćerku i unučadi, ne mogu priuštiti svojoj djeci ništa. Snalazim se nekako, radim sve živo- Zahtjevam da se poduzmu mjee ovim u vladi. Izbori dolaze, nešto obečavaju, a nema od toga ništa. Prema tome, oni se moraju osvijestiti prems ovom narodu",
rekla je Klopić Asima, penzionerka.

Prilog sa današnjih protesta pogledajte u priloženom videu.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.