11.1.2021. 10:52
0
"Ako Trump odluči ponovo pozvati svoje pristalice na slične skupove, vrlo je izvjesno da bismo mogli gledati nasilne scene"
Upad demonstrana u Capitol Hill prije nekoliko dana prilikom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsjedničkih izbora, a u kojem su smrtno stradale četiri osobe šokiralo je javnost. Kongres je evakuiran, a jake policijske snage uz Nacionalnu gardu raspoređene su u Washingtonu.
Pojedini nasilni demonstranti ušli su i u prostorije Senata, razbijali prozore, a jedan  Trumpovih pristalica snimljen je kako sjedi na stolici predsjedavajućeg Senata.

Ono što je dodatno uznemirilo građane je to da su Trumpove pristalice najavile naoružani doći na inauguraciju te tako najavili još jedan krvav pohod nakon onoga u Capitol Hillu.

Tim povodom, razgovarali smo sa Ismailom Ćidićem, predsjednikom organizacije "Bosnian Advocacy Centre", koji je nam je kazao da su protesti kulminacija Trumpovog odnosa prema američkoj demokratiji tokom prethodne četiri godine.

"Nasilni protesti u Washingtonu nisu bili izolovan događaj. To je na neki način kulminacija Trumpovog odnosa prema američkoj demokratiji tokom prethodne četiri godine. Ono što bi moglo uslijediti najviše zavisi od Trumpa – ako Trump odluči ponovo pozvati svoje pristalice na slične skupove, vrlo je izvjesno da bismo mogli gledati nasilne scene i u drugim američkim gradovima", kazao je Ćidić za Source.ba

Dodao je da je sada samo pitanje li će Republikanci opet dozvoliti Trumpu da se kandidira na predsjedničke izbore, uprkos tome što su pod njegovom komandom izgubili i Bijelu kuću, Predstavnički dom i Senat.

"Sve ovo treba gledati iz šire perspektive. Ovdje se ne radi samo o nedavnim izborima. Ovdje se ponajviše radi o onome što tek slijedi. Trump je već nekoliko puta najavio da je njegov prvi mandat tek početak, što implicira da će ponovo biti kandidat na predsjedničkim izborima. Da li će ga republikanska partija, koja je pod Trumpom izgubila i Bijelu kuću i Predstavnički dom i Senat, ponovo kandidovati ili će Trump na izbore izaći kao nezavisni kandidat – to je pitanje koje nije bitno samo za Republikance, nego i za širu američku političku scenu" objašnjava on.

Na pojedinim snimcima protesta jasno se vidi slaba policijska rekacija prilikom upada demonstranata u Capitol Hill, što je izazvalo mnoge teorije da se radi o izrežiranom događaju. Međutim, Ćidić navodi da sve ovo nimalo ne ide u prilog Republikancima, te i ako je izrežirano, da to nije sa njihove strane.

"To je jedna od teorija, ali postavlja se pitanje ko bi to režirao? Republikancima to apsolutno ne ide u prilog i ovo je njihovoj partiji nanijelo veliku štetu, tako da je teško očekivati da to budu oni. S druge strane, ljevičarske grupacije koje su bliže demokratskoj stranci već su optužene za svoju ulogu, ali službena istraga pokazala je da njih na ovom skupu nije bilo. Jedino objašnjenje koje možemo dati na osvnovu trenutno dostupnih podataka govori da su se Trumpove pristalice, na poziv njihovog predsjednika, okupile na skupu u Washingtonu, a da su se tokom tog skupa počele dogovarati o invaziji na Capitol Hill. Budući da mnogi članovi tih ekstremno desničarskih grupa imaju zabranu pristupa Facebooku, Twitteru i drugim popularnim mrežama, oni koriste alternative poput Gab i Parler aplikacija. Preporučujem članak New York Timesa „The storming of Capitol Hill was organized on social media“ koji govori više o tome", navodi on.

Na pitanje kako komentariše prijetnje demonstranata da će naoružani doći na inauguraciju, Ćidić tvrdi da je to teško za očekivati, jer jer to jedan od najsigurnijih masovnih događaja.

"Inauguracija bilo kojeg američkog predsjednika je vjerovatno jedan od najsigurnijih masovnih događaja na svijetu, a nakon posljednjih događaja u Washingtonu, mjere sigurnosti bit će još jače. Bilo bi zaista pravo čudo vidjeti bilo kakve značajnije incidente na tom događaju, posebno nakon scena na Capitol Hillu", zaključuje Ćidić.

Novinar: Mirza Malović



0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.