3.2.2021. 13:03
0
"Pojedinci koji sad prozivaju Koldžu i Ajnadžića uzimali su taj "bijeli hljeb". Ja ga nikad ne bih uzeo i okrenuo bih se svom poslu"
Posljednja dva dana u Sarajevu je aktuelan "bijeli hljeb", nakon što su Nedžad Koldžo i Nedžad Ajnadžić podnijeli zahtjev za istim.
Mnogi zvaničnici, ali i obični građani oglasili su se povodom ovoga, te  su njihov čin osudili i  nazvali sramotnim.

"Bijeli hljeb" znači da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata. Ovo pravo daju im zakoni koje su sami napisali i usvojili na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima vlasti.

U razgovoru za Source.ba, općinski vijećnik Novo Sarajevo Srđan Srdić kaže da je ovu povlasticu koristilo 90 posto funkcionera.

"Ja zaista o "bijelom hljebu" nikada nisam ni razmišljao niti me ta povlastica uopće i interesuje. Ja znam da postoji taj "bijeli hljeb" i da ga je koristilo 90 posto funkcionera koji su bili na tim funkcijama u tadašnjim periodima", kazao nam je Srdić.

Navodi kako se prije nije dizala tolika prašina zbog ovoga i da su ovu povlasticu koristili čak i oni koji danas direktno prozivaju Ajnadžića i Koldžu.

"Prije se nije dizala tolika tenzija kao što je to slučaj danas. Danas imamo tu digitalizaciju, društvene mreže pa se samim tim i sve prikazuje. Sve je to i prije isto bilo i svi su to radili. Čak pojedinci koji sad prozivaju ove ljude su uzimali "bijeli hljeb". Što se mene lično tiče, ja to nikada ne bih uzeo i okrenuo bih se da radim svoj posao", objašnjava on.

Ni u SDA nisu sjedili skrštenih ruku, te su iz ove stranke kazali da je korištenje ove naknade neprihvatljivo, obzirom na situaciju sa pandemijom koronavirusa.

"Korištenje ove naknade smatramo neprihvatljivim, pogotovo u vremenu u kojem je naša ekonomija suočena sa recesijom uzrokovanom pandemijom", poručili su danas iz SDA.

Novinar: Mirza Malović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.