23.3.2021. 13:38
0
Prvi dani aprila dat će nam odgovore da li je sve ovo imalo smisla
Užasno zvuči informacija da je BiH sa više od 5.600 preminulih među deset zemalja s najvećom smrtnosti od posljedica korona virusa na milion stanovnika - Zbog čestih dolazaka posjetilaca iz Hrvatske, Mostar i Hercegovina bi mogli postati novo žarište
Krajem prošle sedmice sarajevski kanton ušao je u djelomični lockdown koji će trajati do 2. aprila.

Podsjećanja radi, restrikcije i mjere koje je donio lockdown podrazumijevaiju, između ostalog, zatvaranje ugostiteljskih objekata i produženje policijskog sata od 21 do pet sati ujutro, zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 30 osoba, u privatnim objektima više od 10 osoba (proslave, svadbe, rođendani…), zabranu posjeta osobama u ustanovama za zbrinjavanje, i dalje je obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, sve sportske aktivnosti se moraju odvijati bez prisustva publike, a pojačana je i kontrola u tržnim centrima od strane covid redara kao i u javnom gradskom prevozu. 

Odmah su se pojavile poznate priče kako će Sarajlije, kad već to mogu u federalnom dijelu, preseliti za vikend u onaj dio grada, koji pripada RS-u, i posjetiti tamošnje klubove i kafiće, kao i obližnja izletišta.

Srećom, nije se dugo čekalo da i manji bh entitet donese određene mjere zbog povećana broja zaraženih. Doduše, nešto blaže mjere koje će trajati do 27. marta, ali koje bi mogle pomoći kompletnog kantonu da lakše izađe na kraj sa masovnom zarazom koja svaki dan odnosi desetine života i donosi stotine novih zaraženih širom države.

Tako su i u RS-u zatvoreni ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, skijališta, spa centri i trgovački centri, staza na Jahorini je zatvorena za skijaše, ne rade kina, pozorišta, muzeji.., a nastava se odvija on-line.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić rekao je kako je situacija vrlo ozbiljna. 

"Nadam se da će početi padati broj zaraženih. Lockdown koji smo uveli je najmanje 14 dana što ne znači da neće biti produžen. Da bismo dobili adekvatne rezultate lockdown može trajati i do mjesec, istakao je Vranić.

Užasno zvuči informacija da je BiH sa više od 5.600 preminulih među deset zemalja s najvećom smrtnosti od posljedica korona virusa na milion stanovnika. Ovi se podaci mogu pronaći na web stranici: worldometers.info.

Glavni grad naše zemlje i dalje drži rekord u državi po dnevnom broju novozaraženih. Jučerašnji izvještaji su govorili da ima više od 500 novih zaraženih, uz 15 preminulih.
Kad se radi o RS-u tamo je najkritičnije, očekivano, u Banjoj Luci, gdje je s krajem jučerašnjeg dana potvrđeno bizu stotinu zaraženih.

Što se Brčko Distrikta tiče, tamo je, između ostalog, ograničeno kretanje koje sada važi od 22 sata do 5 sati ujutru. Inače, u pet od deset kantona FBiH na snazi je zabrana kretanja koja traje od prvih večernjih sati.

Za sad bi najveći problem , ako se nivo zaraze posmatra na državnom nivou, mogao napraviti jug zemlje.
Primjera radi, trenutno „žarište“ je glavni gradski i ekonomski centar Hercegovine, Mostar, gdje je tokom vikenda potvrđeno 265 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 18 osoba. 

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenko Herceg, najavio je kako je u gradu, odakle su ovih dana putem društvenih mreža stizali snimci, ponekad i provocirajući, omladine koja se zabavlja po mostarskim noćnim klubovima, vrlo mogući lockdown. Ali i u ostatku ovog kantona. 

Kao jedan od glavnih problema Herceg je naveo primjer ljudi iz Hrvatske koji se ponašaju dosta liberalno i koji, kako je rekao, „dolaze u Hercegovinu na odmor i lude provode vikendima“. Ti isti posjetioci svojim dolascima i odlascima mogu dodatno proširiti virus.

Ne treba biti previše pametan kako bi shvatili da lockdown može dati određene rezultate samo ako se uvede na teritoriji cijele zemlje, što u BiH vrlo često nije slučaj.  

Kad smo kod rezultata lockdowna, koje svi s nestrpljenjem očekujemo kako bi se uvjerili da li su sve ove zabrane i zatvaranja imali smisla, dobar odgovor je nedavno dao doktor genetike i bioinžinjeringa Damir Marjanović, prilikom gostovanja u jednoj TV emisiji, odmah po završetku nedavnog kratkog lockdowna koji je u Sarajevu preko vikenda.

“Prerano je u ponedjeljak dati bilo kakvu analizu šta se desilo sa subotom i nedjeljom. Jer, mjere koje sada primjenite, biće vidljive za nekih petnaestak dana”, objasnio je profesor. 

Zbog toga treba biti strpljiv i sačekati početak aprila, te se nadati da će vijesti o broju zaraženih i preminulih biti najbolje moguće, kako u Kantonu Sarajevo tako i u ostatku Bosne i Hercegovine.


NOVINAR: Mirza Kadić.
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.