12.4.2021. 17:34
0
"Mi nemamo jedinstvenu bazu saobraćajnih nezgoda, ne radimo analizu opasnih dionica, nemamo čak ni strategiju o sigurnosti saobraćaja"
Profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, Osman Lindov, za Source je govorio o lošem sistemu naše zemlje kad su kontrola saobraćaja i evidentiranje saobraćajnih nesreća u pitanju.
Velika saobraćajna nesreća, koja se dogodila u nedjelju na dijelu autoputa A-1 Lepenica – Kiseljak, odjeknula je cijelom našom zemljom, ali i regionom, a konačni rezultat iste su tri izgubljena mlada života. 

U vozilu su se u trenutku nesreće nalazili Adnan Buševac (29), Asmir Mandžić (29) i Jakub Anel Nezirović (38), a sva trojica su ispala iz vozila (BMW) što govori o brzini i silini udara u metalnu ogradu na autoputu.

Na stotine saobraćajnih nesreća koje su odnijele desetine života, navikli smo posljednjih godina i one nisu ništa novo kada je BiH u pitanju.
Loši i nesavjesni vozači, nekvalitetne ceste, stari automobili... neki su od uzroka tragedija na našim putevima, a posebno mjesto u tome svemu zauzima i nebriga države i njenog sistema koji bi mogao i morao mnogo više poraditi na prevenciji da se ovakve i sline tragedije ne dešavaju ili se svedu na minimum.

Profesor doktor Osman Lindov, diplomirani inžinjer saobraćaja, koji predaje na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, za Source je govorio o lošem sistemu naše zemlje kad su  kontrola saobraćaja i evidentiranje saobraćajnih nesreća u pitanju. 

Profesor Lindov posebno naglašava "nedostatak jedinstvene strategije na nivou cijele države koja bi pomogla u boljoj analizi nesreća i tako pomogla da se poduzmu određene mjere".

Poslušajte šta je naš sagovornik rekao na ovu temu.


NOVINAR: Mirza Kadić.
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.