20.4.2021. 18:06
0
"Od prašine koju je podigao "non-paper" ne vidimo katastrofu u državi koja nam je pred nosom"
Ugledni bh. sociolog i analitičar, profesor Esad Bajtal, za Source kaže "da bi bilo pogrešno da bh. građani zbog pojedinca steknu lošu sliku o Sloveniji i njihovoj politici prema BiH.
Od trenutka kada je član Predsjedništva BiH Željko Komšić otkrio bh. medijima „pitanje stoljeća“ koje je članovima Predsjedništva BiH postavio predsjednik Slovenije Borut Pahor - „Da li je u BiH mogući mirni razlaz?“, prašina oko postojanja navodnog „non-papera“, od kojeg je sve, čini se, krenulo, nije se slegla i vjerovatno će morati proći još dugo vremena prije nego se to desi. 
 
Ipak, radi se o komadu papira koji bi, ako padne u pogrešne i moćne ruke (ako već nije), mogao da uzdrma temelje Balkana jer glavna tema na "non-paperu" je nastavak podjele bivše Jugoslavije, a već cijeli svijet je obišla priča da je kontroverzni dokument djelo slovenačkog premijera Janeza Janše.

Čak je i poznati evropski portal Euronews objavio priču o slovenačkom „non-paperu“ koji je, kako pišu, „proteklih dana uzrokovao pravu diplomatsku buru na Balkanu, ali i šire“.

„Eksplozivni memorandum koji zagovara prekrajanje granica nezavisnih država nastalih nakon raspada Jugoslavije, te reduciranje Bosne i Hercegovine na trećinu njene trenutne teritorije, izazvao je strahove i obnovio sukobe u regionu. Nepotpisani dokument je stigao do najviših krugova u Briselu i sadrži prijedloge o proširenju teritorija Srbije, Hrvatske i Albanije nauštrb Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova“, navodi se u članku Euronewsa.

Vjerovatno ne postoji u ovom trenutku važniji političar na prostoru nekadašnje Jugoslavije, a da nije barem kratko prokomentarisao ovu temu. Na žalost, koliko god se posvetilo vrijeme famoznom „non-paperu“, koji sigurno  nije bezazlen, istovremeno se zaboravlja na one naše trenutne, stvarne, probleme kroz koje prolazimo svaki dan, a to je katastrofalna politička i ekonomska situacija u BiH.

Pitali smo poznatog bh. sociologa, političkog analitičara i novinara, profesora dr. Esada Bajtala, da li je „slovenački non-paper“ još jedna šansa da se skrene pažnja i sakrije sav nerad političara u BiH, koliko je uopšte takav jedan dokument odnosno ono što je u njemu, opasan, te da li se može desiti da se Slovenija među bh. stanovništvom od sad ne smatra više tako prijateljskom zemljom kao što se predstavljala godinama.

- Itekako se skreće pažnja sa pravih problema s kojima se susrećemo, a koji se tiču preživljavanja građana BiH. Evo, danas čitam jedan novi odličan primjer u kakvoj mi zemlji živimo. Jedan od poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Palić (Jakov Palić), uzeo je 29.000 KM na ime otpremnine, otišao na jedan dan u penziju i već sutradan se vratio iz penzije u Parlament, a u 2020. zaradio je skoro 100.000 KM. I to oni rade masovno. E, da se ne bi bavili time, otimačinom, krađom... oni u vrhu prave priču oko papira kojeg i ima i nema. Naravno da to treba uzeti za ozbiljno. Ali je činjenica da se ljudi, koji bi trebali da se bave tim stvarima, da pojačaju poziciju BiH na međunarodnoj sceni i da je zaštite, ne rade ništa. Nego su se sve radnje svele na „non-paper“, ističe Bajtal.

On dodaje kako „non – paper“ jeste ozbiljna stvar, ali...

- Od te silne prašine oko "non-papera" ne vidimo silne probleme koji su oko nas. Sakriva se, primjera radi, nesposobnost nabavke vakcina. Vakcina koje smo mi platili. Svi oni znaju da nema ništa od tih navodnih sukoba i zato dižu prašinu, i oni koji će to kao uraditi, i oni koji se protiv toga bune. Tu govorim o politikantima, jer ovdje nema ozbiljne politike, nego postoji etno-politikanstvo, postoje interesne krimi etno bande odlično uvezane, i koje se lažno predstavljaju kao političke stranke i partije, ne samo u BiH, nego cijelom regionu. I iz takvog okruženja proizilaze priče od ovom maloprije o čemu sam govorio, o mutnim parlamentarcima, priče o „bijelom hljebu“, o načinu nabavke respiratora i tako dalje... Jer, mi nemamo politiku, ideologiju, iz toga smo ispali, smatra naš sagovornik. 

Bajtal kaže kako bi bilo pogrešno da bh. građani zbog pojedinca (Janez Janša) steknu lošu sliku o kompletnoj Sloveniji i njihovoj politici koja je generalno uvijek bila prijateljska prema BiH.

- Slovenački novinar koji je iznio ove detalje oko navodnog Janšinog „non-papera“, zatim izjave njihovih političara, liberala, čak se i Kučan javio, jasno pokazuju da "non-paper" nema veze s generalnom politikom Slovenije. Ako neko želi da se bavi time, iz slovenačkog ugla, onda treba da se bavi samo Janšom koji očito ima neku svoju političku ideju ili je izlobiran od Dodika i kompanije kako bi povukao takve poteze. Slovenija kao država sa ovim veze nema, ističe Esad Bajtal za Source.ba. 


NOVINAR: Mirza Kadić.
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.