12.12.2015. 21:25
0
Skrivena opcija u iPhoneu prati svaki vaš korak
Većina nas vjerovatno ima aktivirano bilježenje čestih lokacija, a možda ste Appleu i dali da koristi te podatke. Međutim, isto tako jednostavno to možete i da isključite.
Uz afere s prisluškivanjem danas nas i ne čudi da naši uređaji mogu da znaju gdje se nalazimo, ali vjerovatno mali broj ljudi zna za opciju u Appleovim telefonima koja bilježi i snima svaku lokaciju na koju ste došli i sa koje ste otišli. 

Vaš telefon automatski pretpostavlja gdje vam je dom i gdje radite, u zavisnosti od količine vremena koje provodite na tim lokacijama. 

Iz Applea uvjeravaju da se ti podaci čuvaju samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo da poboljšamo njihove karte. U tom slučaju oni anonimno čuvaju privatne podatke. Međutim, ti se podaci mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, poput na primer razvoda braka, piše CBS. 

Borci za zaštitu privatnosti upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zloupotrebe, a kao glavni problem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli da koriste nasilni partneri, policajci u istragama, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu. 

Postoji rješenje i za ovo, a te česte lokacije možete isključiti ako:
Kliknete na Postavke (Settings)
Odaberete Privatnost (Privacy)
Odaberete Lokacijske usluge (Location Services)
Spustite se na dno do Usluga sistema (System services)
Kliknite na Česte lokacije (Frequent Locations) kako bi vidjeli listu svih zabilježenih lokacija. Ovdje ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete istoriju vaših lokacija.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.