12.2.2016. 14:52
0
Šta ukidanje nacionalnog roaminga znači za korisnike, a šta za mobilne operatore u BiH?
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je održala sastanak sa predstavnicima telekom operatora u vezi sa realizovanjem zahtjeva Predstavničkog doma Parlamenta BiH o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o ukidanju nacionalnog roaminga u našoj zemlji.

Nakon provedenih javnih konsultacija, Vijeće je usvojilo Odluku o prestanku važenja Odluke o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatora u Bosni i Hercegovini (tzv. usluga "nacionalnog roaminga"). 

Ova Odluka se odnosi na sva tri telekom operatora u našoj zemlji, a to su BH Telecom, m:tel i HT Eronet.

"Roaming obično poistovjećujemo sa međunarodnim roamingom, međutim, u vrijeme kada je Regulator uveo Odluku o stupanju na snagu nacionalnog roaminga ima smo jedan cilj ispred sebe, a to je da krajnjim korisnicima omogućimo pristup mobilnoj telefoniji u ono vrijeme, a to govorimo sa početkom 2003. godine, pa je ta Odluka ponovo revidirana 2007. godine. Dakle, u vrijeme kada ova tri operatora nisu imali veliku pokrivenost", govori za Source Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije.

Putem nacionalnog roaminga korisnici su mogli da neometamo obavljaju usluge mobilne telefonije širom BiH i za to su plačali određene naknade ukoliko su izlazili iz područja pokrivenosti matičnog operatora. Ukidanje roaminga znači ukidanje naplate te usluge.

"Vremenom kako se tržište razvijalo, ova tri telekom operatora su se širila, omogućavala su veću pokrivenost i oni sada imaju, sva tri preko 95% pokrivenosti, a neki i po 97% pokrivenosti", rekla je Amela Odobašić.

Međutim, u BiH još uvijek postoje neki dijelovi države koje ne pokriva ni jedan operater. 

"Ukidanjem ove Odluke se nadamo da ćemo postaći telecom operatore da rade na razvijanju infrastrukture, odnosno mreža, kako bi svojim korisnicima omogućili da imaju pristup širom BiH, govorimo o 100% pokrivenosti teritorije, ili da poboljšaju kvalitet signala u određenim područjima, a u svakom slučaju ostaje im opcija da oni između sebe sklapaju sporazume o zajedničkom korištenju mrežnih kapaciteta, tako da krajnji korisnjici imaju pristup, ali neće plačati prelazak iz jedne mreže u drugu", kazala je Amela Odobašić za Source.

RAK na osnovu zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma od 12. januara, kao i zahtjeva Vijeća ministara BiH, ima obavezu da u roku od 120 dana preduzme aktivnosti na harmonizovanju cijene u mobilnoj telefoniji sa cijenom u okruženju.

"Mi smo u skladu s tim pokrenuli određene aktivosti, izradili set kratkoročnih mjera koji ima za cilj da obezbijedi povoljnije uslove za krajnje korisnike", dodaje Amela. 

Sastanak sa predstavnicima tri dominantna operatera iz BiH je održan i predočen im je set kratkoročnih mjera. Njima je dat rok od 14 dana da daju svoje komentare.

„ BH Telecom smatra da je ovo veoma dobra odluka RAK-a, osobito za korisnike. Godinama se Uprava kompanije zalaže za ideju ukidanja nacionalnog rominga želeći zaštititi brojne korisnike BH Mobile mreže.  BH Telecom će putem komercijalnih ugovora sa ostala dva operatora obezbijediti kvalitetnu uslugu na cijelom području Bosne i Hercegovine“, ističu iz Izvršne direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma za Source.

„Prihvaćamo odluku o ukidanju nacionalnog roaminga i zadržavamo pravo zadržavanja ove usluge kroz bilateralne sporazume s drugim operaterima. Ukidanje roaminga znači ukidanje naplate te usluge. Za HT Eronet taj gubitak nije značajan jer je pokrivenost mrežom u BiH skoro potpuna tako da se nacionalni roaming rijetko i koristi“, rekli su za Source iz HT Eroneta. 

Odluka o ukidanju nacionalnog roaminga u našoj zemlji bi mogla stuputi na snagu počekom marta.

Novinarka: Merima Druškić

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.