7.4.2016. 15:18
0
WhatsApp uvodi potpunu zaštitu poruka
WhatsApp, jedan od najomiljenijih načina komunikacije, od sada će koristiti tzv. end-to-end enkripciju kako bi privatnost korisnika bila potpuno zaštićena.

Usred skandala u kojem se sedmicama  prepucavaju Apple i FBI, a posljednju rundu dobio je FBI otključavši telefon terorista bez pomoći spomenute kompanije, WhatsApp je odlučio podići razinu sigurnosti toliko da gotovo niko ne može ugroziti privatnost korisnika i njihovih poruka i razgovora.

Svi koji žele aktivirati ovu mogućnost moraju samo instalirati najnoviju verziju aplikacije i ona će se automatski aktivirati. Oznaka malog katanca pokraj imena osobe s kojom komunicirate znači da je razgovor s njom siguran i privatan.

End-to-end kodiranje znači da poruke, fotografije i video snimke mogu samo vidjeti dvije osobe koje međusobno komuniciraju bez miješanja treće strane.

WhatsApp je dodavanjem end-to-end enkripcije izazvao tihi bunt u određenim vladajućim krugovima, koji su sigurni da to neće donijeti samo dobro. Isto misle i neki korisnici, iako su prvih sati od objave ove informacije po forumima i društvenim mrežama pljuštali samo hvalospjevi.

Tim WhatsAppa od 15 ljudi je na novom sistemu  kodiranja radio protekle dvije godine zajedno s tkompanijom Open Whisper Systems, prenosi tehnoklik.hr. Danas će korisnici WhatsAppa dobiti obavijest su njihovi podaci potpuno zaštićeni.

Ovakva odluka dolazi u vrijeme oštre debate između IT kompanijai vlasti, posebno onih u SAD, o pitanju zaštite osobnih podataka. Vlasti tvrde da teroristi koriste ovakav sustav zaštite da bi koordinirali svoje akcije.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, koristi oko milijardu osoba u cijelom svijetu.

WhatsApp enkripcija ostat će bez backdoor podrške, koja bi omogućila vladama i FBI-ju, recimo, da na mala vrata, kroz posebno napravljene mehanizme zaobiđu enkripciju i prodru u podatke koje korisnici razmijenjuju, prisluškuju ih ili nadgledaju.

Anesa Agović

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.