7.10.2016. 16:35
0
Punjenje baterije svaku noć "ubija" vaš mobilni telefon!
Litijum-jonske baterije u smartfonima su osjetljive na sopstvene verzije "stresa".

Dan proveden u pravljenju fotografija, razmjeni poruka na raznim aplikacijama, hvatanju Pokemona i ‘kopanju’ po Facebooku - uz standardno telefoniranje čemu su mobilni telefoni i namijenjeni, u jednom danu će iscrpjeti svaki ovakav uređaj. 

Odlazak na spavanje se čini kao savršena prilika za punjenje smartfona kako bi bio spreman za novi dan, ali su stručnjaci za New York Times istakli da ta noćna navika zapravio nanosi veliku štetu vašem uređaju na duže staze. 

Ako imate smartfon, velika je vjerovatnoća da ga pokreće litijum-jonska baterija. Većina mobilnih telefona dizajnirana je tako da što prije "povlači" struju, kako bi se aparat napunio što je prije moguće, ali kako struja brzinski teče s jedne strane baterije na drugu, ovaj proces dovodi do korozije baterije. 
Iako je to neće izazvati štetu u periodu od nekoliko mjeseci, već kroz godinu dana posljedice mogu da budu primjetne - trajno skraćen životni vijek baterije. Najpogubnije je koristiti punjače koji su "prejaki" za vaš mobilni telefon, jer previše zagrijevaju bateriju. 

Bolja rješenja punjenja 

Jednom kada telefon postigne nivo od 100 odsto napunjenosti, svako malo mora da pokrene punjenje koje će ga ponovno dovesti do toga. Zbog toga je baterija u stanju visoke pripravnosti, pri čemu se troše hemijska jedinjenja unutar nje. Čim se potpuno napuni, izvucite punjač iz struje. 

Ne punite telefon do kraja 

Ili barem onda kad vam to nije prijeko potrebno. Lion baterije ne treba da budu potpuno napunjene, niti je to poželjno s tehničke strane jer visoka voltaža djeluje loše na bateriju. Bolje rješenje je uključiti mobilni telefon nakratko u struju tokom dana. 

Kraća punjenja su bolja od jednog dugog 

Ispada da su baterije u našim mobilnim telefonima mnogo ‘srećnije’ ako ih povremeno punimo tokom dana, umjesto jedne duge sesije punjenja. S obzirom na to da to nije praktično, stručnjaci preporučuju da samo stavite mobilni na punjenje kad god možete.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.