18.4.2016. 18:35
0
Jeste li primijetili da se muške i ženske košulje kopčaju na različitim stranama?
Jeste li ikada primijetili da se dugmad na ženskim i muškim košuljama nalaze na različitim stranama, odnosno, na ženskim sa lijeve, a na muškim sa desne? To "pravilo" datira još iz srednjeg vijeka.

Muškarci su nosili mač ispod kaputa i to na lijevom boku. Da bi lakše i brže mogli da ga izvuku, dugmići su morali da budu sa desne strane. Kasnije, kada su žene otkrile bluzu, nisu se same zakopčavala, nego su ih zakopčavale krojačice ili služavke. Pošto su one stajale ispred žene i zakopčavale joj bluzu, bilo je lakše ako su dugmići bili sašiveni s lijeve strane. Tako je ostalo do danas, piše “Bild”.

Međutim, postoji i teorija da se na ženskoj garderobi dugmići nalaze sa lijeve strane, a kod muškaraca sa desne, da bi se pokazalo da su žene na društvenoj ljestvici ispod muškaraca. Ipak, teorija s mačem i sluškinjama je nekako logičnija, jer su se dugmići počeli nositi sa lijeve strane između 1840. i 1850. godine, a do tada ih je ženska odjeća imala na desnoj strani.

Postoji još nekoliko zanimljivosti vezanih za dugmad:

Napoleon je naredio da svi njegovi vojnici moraju na rukavima da imaju dugmad, da bi spriječio da njima brišu nos. Tako su košulje dobile dugmad i na rukavima.

U doba starih Grka i Rimljana dugmad su bila izrađena od drveta, metala, rogova i kosti životinja i školjki.

U bronzanom dobu ljudi su bili toliko oduševljeni dugmićima da su ih našivali na odjeću i nosili bez ikakvog razloga, već kao ukras. Kasnije su iz te navike nastali broševi.

1620. godine vojvoda od Buckinghama je nosio plašt, na kojem se nalazilo mnoštvo dugmića od dijamanata. Naravno, služili su samo kao ukras.

Japanci su preferirali dugmiće od bisera, a oko 1860. godine tržište je “poludjelo” za njima, prenosi Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.