10.6.2016. 15:09
0
U Zagrebu otvoren Međunarodni festival dizajna "Dan D"
Sedmi Međunarodni festival dizajna Dan D je postao mjesto okupljanja dizajnera, publike i svih zainteresiranih za dizajn i srodne struke iz regije, ali i šire. Slični festivali postoje u zemljama regije radi razmjene znanja i iskustva, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednje dvije godine na Danu D u Zagrebu sudjeluju dizajnerske škole, fakulteti, razne udruge, profesionalci, domaći i strani. Karla Palisak, jedna od suorganizatorica, istaknula je kako je cilj ovog festivala prvenstveno afirmacija mladih autora i edukacija. Festival se sastoji od konferencijskog dijela i predavanja, tematske izložbe, studentske izložbe, selekcije najboljih radova mladih autora do 35 godina, kao i izložbe ilustratora, uz to i od niza radionica.

Ove godine, na Danu D sudjeluje preko 50 autora iz zemalja regije i Europe. Temu otvoreni dizajn postavio je kao polazišnu točku za tematiziranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajnerske struke, te unutar šireg društvenog konteksta i procesa otvaranja dizajna.

Kroz predavanja, tribine i radionice analizirat će se pravne, teorijske i praktične okvire koncepta otvorenog dizajna te njegov odnos s tržišnim okruženjem. 

Prije službenog otvorenja, festival je započeo predstavljanjem fakulteta dizajna i srodnih struka iz zemalja sudionika, a to su, uz Hrvatsku, Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora i Nizozemska.

Luka Borčić, član organizacije Dana D, istaknuo je kako je cilj predstavljanja povezivanje dizajnerske struke i fakulteta kroz međusobno upoznavanje, kao i studentska razmjena.

Sandro Drenovac sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu predstavit će Odsjek grafičkog dizajna, a studenti će sudjelovati na festivalskim radionicama.

U Sarajevu se organizira sličan festival, Pop-Up Sarajevo, koji također potiče studentsku razmjenu. Studenti ovog fakulteta sudjelovali su i prošle godine, kada su tema festivala bila poplave u regiji.

Borut Vild, profesor na Fakultetu za medije, komunikaciju, department digitalnih umjetnosti u Beogradu, došao je na festival sa šestero studenata. Kazao je kako će prezentirati rad svoga fakulteta te iskoristiti priliku za razmjenu iskustava sa kolegama i osvrnuti se na zajedničke probleme u oblasti dizajna.

Vild je ovaj vid neinstitucionalne suradnje među fakultetima i studentima ocijenio učinkovitim.

Zdravko Delibašić Beli predstavit će na Danu D Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja ujedno i Fluid Forum Dizajn koji se održava u Crnoj Gori u organizaciji grafičkog odsjeka ovog fakulteta. 

Dan D se održava se od 10. do 12. lipnja u prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara na Savskom nasipu. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.