13.9.2016. 20:33
0
Ona je najstarija modna ikona na svijetu!
Ako neko zaslužuje status legende, onda je to Iris Apfel. Famozna dizajnerka enterijera, kolekcionarka nakita i umjetnina, modna ikona i inspiracija mnogim dizajnerima, beskrajno duhovita i autentična u svakom pogledu, u avgustu ove godine proslavila je 95. rođendan!

Sebe naziva gerijatrijskom starletom i non-stop se smije, najradije sa suprugom Karlom koji je 2014. godine napunio 100. godina. 

Živi nesputano, prati modne događaje i redovno obilazi živopisne buvlje pijace odakle se obavezno vrati sa najčudnovatijim suvenirima.


Sakupljanje umjetnina i nakita već osam decenija je njena strast. Prvi komad nakita kupila je kao jedanaestogodišnjakinja i, kako kaže, više nije mogla da stane. U jednom trenutku bila je prinuđena da dio svoje kolekcije deponuje u skladište i ustupi muzejima. Najljepšu odu njenoj kolekcionarskoj sposobnosti i suverenom miješanju haute couture komada sa stvarima nađenim na buvljim pijacama odao je 2005. godine njujorški Metropolitan Museum of Art izložbom Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel.

Bila je to prva Metroplitanova izložba o živoj ženi koja nije modni dizajner, ali jeste modna ikona. Ovu izložbu videlo je 150.000 ljudi.

Pa ipak, sama Iris sebe ne smatra modnim uzorom.

„Moda nije moj život. Ja ne živim za to da bih se obukla. Volim uvrnutu garderobu, ali ako promolite glavu iz ormana, videćete da u vas gleda jedan veliki šareni svijet“, izjavila je jednom prilikom. 



Upravo u tome što oko sebe nikada nije pravila naročitu famu leži njena čarolija, baš kao i u izuzetnom smislu za humor.

A ovo su neki od njenih najpoznatinijih citata: "Ne možete krenuti u budućnost ako niste proživjeli prošlost."

"Učite dok odrastate, a ako ste inteligentni, ubrzo ćete shvatiti da u životu ništa nije besplatno i da stvari plaćate na različite načine. Život, ljubav i sve ostale stvari u životu su pitanje principa. Učite da radite s onim što imate. A danas ne postoji niko ko ne može uraditi nešto da bi samom sebi olakšao život."

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.