29.8.2022. 20:33
0
Muškarci su počeli nositi suknje: Mišljenje javnosti podijeljeno
Kad je Brad Pitt prošlog mjeseca stigao na premijeru novog filma "Bullet Train", njegov je styling zaokupio pažnju mnogih - slavni je glumac obukao komplet sa suknjom.

- Pa ne znam, ionako ćemo svi umrijeti, pa da barem malo začinimo situaciju - komentirao je Pitt za magazin Variety.

Ovim se glumac pridružio sve većem broju zvijezda koje nose suknje, među kojima su Oscar Isaac na premijeri "Moon Knight", pjevač Lil Nas X, glumac Billy Porter, zvijezda "Schitt's Creeka" Dan Levy, košarkaš Russell Westbrook te reper A$AP Rocky.

Izvan Hollywooda ovaj fenomen već godinama dobiva na značaju, tvrdi Carl R. Friend koji vodi forum posvećen muškim suknjama "The Skirt Café". Iako smatra da se slavnim osobama koje nose suknje daje previše pažnje upravo radi toga, ipak smatra da je to dobra reklama za ovaj trend.

Iako se suknje danas obično povezuju sa ženskom odjećom, muškarci su ih nosili u različitim razdobljima u historije, piše CNN. 

Nabrane fustanelle mogu se vidjeti na starogrčkim i rimskim kipovima, dok se savremenije verzije od tada nose u balkanskim zemljama poput Albanije, koja ih smatra nacionalnom nošnjom.

Kiltovi od tartana od 16. su stoljeća glavni predmet nacionalnog ponosa Škotske otkad su se pojavili u 16. stoljeću, iako su danas uglavnom rezervirani za posebne prigode kao što su vjenčanja i slično. Međutim, u mnogim dijelovima svijeta muški odjevni predmeti nalik na suknje dio su svakodnevne garderobe. Sarong, tipično omotani tekstil raznih motiva nose muškarci u kulturama diljem Azije, Bliskog istoka, Afrike i pacifičkih otoka. Varijacije saronga nose i na Fidžiju, kao i u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

Nogometna zvijezda David Beckham postao je hit u suknji, odnosno sarongu s uzorkom još 1998. godine.

- To je jedna stvar zbog koje nikada ne žalim. Još bih nosio suknje, izgledaju sjajno - izjavio je Beckham kasnije u medijima.

No, u većini zapadnog svijeta trendovi su drugačiji od ovog.

- Što se tiče promjena u muškoj garderobi, na njih je uvelike utjecala francuska revolucija koja ih je dramatično "zaglupila" - istaknuo je Friend.

Posljednjih godina, brojni razgovori o rodu i identitetu potaknuli su kolektivno razmišljanje o tome šta znači oblačiti se kao muškarac.

Generacija Z i mlađe milenijske zvijezde, kao što su Harry Styles i Lil Nas X, redovno unose elemente ženstvenosti u svoje outfite, a trgovci to itekako primjećuju. Internetski dućani kao što su ASOS, Mr Porter, Cettire i SSENSE sada nude i muške suknje, koje izgledaju baš kao i ženske.

Na TikToku je hashtag #boysinskirts pregledan više od 240 miliona puta, a muški korisnici dijele svoje kombinacije i savjete.

Svijet mode također je pomogao popularizirati muške suknje, među dizajnerima koji poštuju ovaj trend su Dries Van Noten i Raf Simons. Nabrani sivi kilt slavnog američkog dizajnera Thoma Brownea postao je hit u ormarima slavnih osoba.

- Suknje ili bilo koji komad odjeće ne opisuje tvoj spol. Namjena odjeće je da izrazi tvoje osjećaje - smatra Bhardwaj.

Carl R. Friend koji vodi forum o muškim suknjama oženjen je za ženu te se nada da se članovi njihove zajednice ne odriču vlastite muškosti samo radi toga što nose suknje. Među članovima su popularne jednostavnije suknje, od materijala kao što je traper, kraćeg kroja.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.