14.11.2022. 21:46
1
Zašto je majica Lavrova privukla toliku pažnju
Nakon vijesti da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov hitno primljen u bolnicu na Baliju, oglasila se portparolka ministarstva Marija Zaharova i objavila snimak kojim demantuje te navode. Ono što je, međutim, privuklo pažnju brojnim korisnicima društvenih mreža jeste majica koju na snimku nosi ruski šef diplomatije.

Naime, Lavrov na snimku nosi majicu sa potpisom američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata, rodonačelnika ulične umjetnosti, underground scene i hip-hopa.

Basquiat je na vrhuncu slave bio sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, kada dobija velike narudžbine za slike, murale i grafite.

Bio je veliki prijatelj sa rodonačelnikom pop-arta Andyjem Warholom, koji mu je bio i neka vrsta zaštitnika.

Preminuo je 1988. godine usljed prekomjerne doze heroina. Imao je samo 27 godina.

„Svoju umjetnost nije oblikovao zarad slave, u kojoj se kada je nenadano naišla nije snašao. Bivao je omalovažavan, a posljednjih godina svog života usiljeno veličan, upravo od onih koji u njega nisu vjerovali“, pisao je o Basquiatu portal Vitrage.

Stoga i ne čudi što je korisnicima društvenih mreža zapalo za oko da je Lavrov, koga smo navikli da vidimo u prilično formalnom izdanju, ležerno odjeven u šorc i majicu sa Basquiatovom krunom.

Slučajan ili ne, odjevni izbor ruskog ministra još više „bode oči“ imajući u vidu da se, od početka ruske invazije na Ukrajinu, iz Moskve često može čuti da su u „vrijednosnom sukobu“ sa Zapadom, prenosi N1.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.