4.1.2017. 10:52
5
Policijski izvještaj: Na koncertu Dine Merlina bilo 60.000 ljudi, još uvijek se broje gosti
Doček Nove godine u Sarajevu dugo će ostati u sjećanju i Sarajlija i brojnih gostiju koji su uz pjesme Dine Merlina na Trgu BiH ušli u 2017. godinu. Višesatni program privukao je desetine hiljada gostiju, a prema izvještaju MUP KS tu noć okupilo se oko 60.000 ljudi. Važno je reći da nije zabilježen niti jedan jedini incident, piše bh. novinska agencija Patria.

Portparolka Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić kazala je za agenciju Patria da još uvijek nemaju tačne brojke, ali da već sada mogu reći da je bilo 10% više turista nego prošle godine i 18 % više noćenja.

- Prema projekcijama za pet dana ostvareno je 80.000 noćenja. Pozitivne slike Sarajeva obišle su svijet i brojni mediji odali su priznanje Sarajevu – kaže Hadžiefendić-Mešić.

Najveći broj gostiju u BiH i Sarajevo došao je iz zemalja regiona Hrvatske, Srbije, Crne Gore. No, sve veći broj dolazaka turista je iz Kine, Indije, Južne Koreje. Iz Turističke zajednice KS navode da je gostiju iz Južne Koreje više nego onih iz arapskih zemalja, ali da u Sarajevu ostaju samo jednu noć.

- Otvaraju se nova tržišta. Veliko učešće u dolascima turista imaju agencije, a 50% ih dolazi individualno.

S druge strane, osim javnog dočeka treba istaći i da su brojni hoteli bili puni gostiju. Najveći broj hotela nalazi se na Ilidži gdje postoje 23 smještajna objekta (18 hotela, dva motela, po jedno prenoćište, ženski studentski dom i hotelsko naselje sa auto kampom) sa ukupno 1.623 sobe i 3.510 kreveta, što čini jednu trećinu ukupnih smeštajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.

(Patria)

5
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.