27.1.2019. 15:20
0
Uz posebne emocije predstavljen CD s pjesmom 'Snivaj Goražde'
Predstavljanje CD-a sa pjesmom "Snivaj Goražde" koja je svojevrsna himna tog grada, upriličeno je sinoć u sali Centra za kulturu Goražde.

Posebnu noć ispunjenu emocijama priredili su brojni goraždanski umjetnici, muzičari, pjevači i pjesnici, a za ovu priliku okupio ih je novinar Slavko Klisura obilježavajući na taj način jubilej pjesme koja traje već 40 godina i isto toliko njegovog novinarskog rada.

Pjesmu su na sceni Centra za kulturu izvele Aida Mušanović-Arsić, Džejla Ramović, Adisa Borovac, Amina Ćurovac, Aldijana Džananović, Eldina Terović, Elmedina Laličić, Džana Sijerčić-Manjo, Medina Turković i Anja Klisura koje su uz tu pjesmu odrastale te je i snimile na CD. Zajedno s njima pjevala je i brojna publika.

Autor Slavko Klisura podsjetio je da je pjesma "Snivaj Goražde" nastala 1978. godine, a prvi put je snimljena za potrebe dokumentarnog filma o Goraždu "Grad na dlanu" kada joj je muzički život dao Goraždanin Edin Bukovica. Poslije je, dodaje, muziku uradio Samir Obarčanin i tu verziju su pjevale brojne generacije u protekle četiri decenije.

- Moje je srce ispunjeno jer sam u ovoj noći bio u Goraždu koje volim, gradu dobrote, emocija i ljubavi gdje kada se pomene ime Goražda ili se o njemu pjeva nije sramota pustiti iskrenu, ljudsku, goraždansku suzu. Nažalost trebalo je toliko godina da pjesmu objavimo na CD-u. Ograničen je tiraž u kojem je štampan CD, a moja je želja da on najprije stigne u škole i horove kako bi se nastavila pjevati - kazao je Klisura.

Dodaje da je mnogo truda uložio i muzički producent i aranžer Adnan Dado Mušanović te nastavnica muzičke škole Selma Verem. Znanje i zajedničku ljubav prema pjesmi i njenim porukama, u kreiranje omota CD-a s pjesmom, poklonili su Anja Klisura i Denis Barukčić, dok je autor fotografije na naslovnici CD-a Drago Nemec.

- Zaista smo sretni što smo dali doprinos ovoj večeri jer pjesma je istinska himna ovog grada, prepoznatljiva i poznata svuda gdje smo nastupali. Drago mi je da se bar dio hora  okupio kako bismo je i snimli - kazala je nastavnica muzičke škole Selma Verem.

Promocija je simbolično upriličena u okviru manifestacije "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom", a upotpunjena je bogatim muzičkim programom.

Izlazak CD sa pjesmom "Snivaj Goražde" pomogli su Grad Goražde, Udruženje "Goraždani u Skandinaviji" te druge kompanije i prijatelji Goražda.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.