5.8.2019. 12:30
0
Sarajevsko pivo kao važan pokretač sarajevskih rockera!
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nam donose dašak sarajevske pop-rock škole koja je nezamisliva bez „Zabranjenog pušenja“...

U pjesmi „Fildžan viška” s biciklima se 1969. godine ide na Ilidžu, put rijeka, livada, gdje uz „ćebe, pivaru, roštilj i odbojku” teferiči raja sva. 

Babo Atif, kad mu je bilo dosta svega, odlazi s pivom u ruci i značkom „FK Sarajeva”, a na omotu albuma „Dok čekaš sabah sa šejtanom” sabah je dočekan sa puno praznih „klipača” na stolu. 

Pivo, prvenstveno „Sarajevsko” očito je bilo važan pokretač banda „Zabranjeno pušenje” i pokreta „Nju Primitivs” koji su izdvojili Sarajevo na rock karti nekadašnje države. Članovi grupe u jednom od intervjua za kultni „Polet”, dok su u Zagrebu snimali album „Dok čekaš sabah sa šejtanom”, požalili su se kako u okolnim dućanima nema dovoljno piva za njihove potrebe. 

Sve je manje mjesta, događaja i atmosfere u kojima su nastali „Pušenje” i „Nju Primitivs”, ali tu su i dalje mjesta poput kafane „RajvoSa” kod Keke, koje je „Pušenje” opjevalo kao „sabirni centar, geto i baza”, mjesta u kojima se kao i 155 godina prije i dalje toči, i točiće se „Sarajevsko pivo”.
 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.