7.3.2022. 13:04
0
Koliko pjevači iz Srbije podržavaju Rusiju: Sve je to politička furka, ali priklanjati se onome ko napada i puca po nedužnima zaslužuje svaku osudu
Na društvenim mrežama svakodnevno se pojavljuju snimci koji svjedoče i na najbolji način ilustruju u kojem pravcu ide i ko su sve ciljevi ruske invazije na Ukrajinu.

Da je rat zlo u kojem najviše ispaštaju nedužni, potvrdila je agresija na Ukrajinu. Skoro milion i 500 hiljada izbjeglica već je napustilo Ukrajinu, a veliki dio njih će to isto uraditi danas kada je najavljeno primirje, kako bi se izvršila evakuacija civila iz napadnutih ukrajinskih gradova. 

I dok su oči cijelog svijeta uprte u dešavanja u Ukrajini, u Sarajevo je i jučer stigao vojni konvoj EUFOR-a iz Bosanskog Šamca.

Pitanje je kako će se i da li će situacija u Ukrajini reflektovati na zemlje Zapadnog Balkana. Određena doza napetosti prisutna je među građanima BiH. 

Proteklih dana o ratu u Ukrajini pokušavali smo razgovarati sa običnim ljudima, javnim ličnostima iz naše zemlje, te  čuti njihovo mišljenje o ratnom sukobu u Ukrajini. Danas smo o ovoj temi razgovarali sa bh. pjevačem Nihadom Alibegovićem, koji također nije ostao ravnodušan dešavanja iz Ukrajini.

"Svakom normalnom čovjeku ovo ne može biti dobro i svako nasilje ja osuđujem. Ovdje riječ je o igrama velikih sila. One  su nešto na šta ne možemo utjecati i kako god da je, mi to moramo prihvatiti i tražiti nekakav izlaz. Na svakom koraku moramo tražiti pozitivne teme. Mediji su osuđeni da jednostavno moraju da prenose sve te stvari, to utiče na ljude, na njihovo psihološko stanje prije svega. Ekonomija u svim državama je na udaru, vidimo kako cijene skaču, to će utjecati na sve poslove, pa naravno i na posao kojim se ja bavim. Jednostavno postoji strah kod ljudi, koji sprječava da se nešto organizuje i pravi", govori Alibegović.

Stavovi građana  Srbije su uglavnom takvi da podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu, što vjerovatno rade i pjevači i estradni radnici iz ove zemlje, samo možda u većoj tajnosti. Jedan od onih koji je javno dao podršku Vladimiru Putinu je srpski nacionalista i pjevač, Baja Mali Knindža, koji je na koncertu predsjedniku Rusije posvetio stihove svoje pjesme.

"To sigurno nije do običnih ljudi, već do političke furke. Postoje ljudi koji podržavaju Istočni kao i oni što podržavaju Zapadni blok. Priklanjati se onome koji napada, nije nikada bilo humano i zaslužuje svaku osudu, jer ko god je napadnut treba mu pomoći i braniti ga na neki način. Ko god puca na nekoga bez dobrog razloga treba da snosi odgovornost", govori Alibegović i dodaje.

"Mislim da rata neće biti na ovim prostorima. Evropa i Svijet su dosta uložili na ovom području. Jednom su dozvolili rat, mislim da više neće. Nijednom čovjeku nije više do ratnih sukoba. Politika je ta koja pravi rat, a ne obični ljudi, zaključio je Alibegović.


(Admir Oručević)




0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.