18.6.2022. 12:32
0
Na današnji dan umro je Davorin Popović: Od milja su ga zvali Dačo i Pimpek, u legendu je ušao kao Pjevač
Davorin Popović, muzičar čije je stvaralaštvo ostavilo pečat na mnoge generacije širom bivše Jugoslavije, preminuo je na današnji dan 2001. godine.

Pimpek i ostali članovi Indexa postali su jedan od najutjecajnijih rock bendova naše zemlje, a uspomena na njih sačuvana je i kroz muzičku nagradu „Davorin“, koja je kasnije preimenovana u nagradu „Indexi“, prenosi mastermusic.ba.

Vokalni solista

Davorin Popović je za porodicu i prijatelje uvijek bio Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Ipak, zbog male izrasline kraj lijevog uha, kroz čitav život ga je pratio nadimak Pimpek.

Muzičku karijeru je započeo u “Lutalicama”, a “Indexima” je pristupio 1964. godine. S ovom grupom je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Također, kao vokalni solista, objavio je dodatna tri albuma.

Osim muzike, Davorinova velika ljubav bio je i sport. Od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a bio je jedan i od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Godine 1995. predstavljao je našu zemlju na Eurosongu pjesmom 21. vijek, i tom prilikom je zauzeo 19. poziciju.

Za svoje zasluge kao vrsni muzičar, dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a pod njegovim imenom u glavnom bh. gradu održava se i memorijalni turnir za košarkašice.


“Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, Indexi su bili najveći u Sarajevu… Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar, na primjer, oni su uvijek bili broj jedan. Indexi su – grad.”

Neprikosnoveni “Indexi”
To su riječi kojima je poznati rock kritičar Petar Popović zaključio svoj dokumentarac o ovoj najvećoj sarajevskoj muzičkoj tvorevini.

“Kada kažete “Sarajevo”, kažete – “Indexi”. “Bijelo dugme” je mogao biti najveći bend na svijetu, ali se znalo ko je za Sarajevo uvek bio neprikosnoven. Indexi su raskrčili teren, bili inkubator iz koga se sve zavrtjelo.

Zvao sam ga – Predsjednik, jer je Davorin Popović umeo da sa mangupima bude mangup, sa gospodom gospodin; sa svima imao mjeru.


I bio – iznad svega. Istovremeno, oličavao je ono što je cijela naša generacija mislila da je važno: o tome kakav život ćemo imati ne odlučuje novac; odlučuje dobrota, čestitost, ljudskost… Davorin je to znao.

Koga je on priznao, taj je u Sarajevu mogao nešto i da postane. Zato je bio Predsjednik. Sve najbolje što sam podrazumijevao da je Sarajevo i što je voljela cijela Jugoslavija, to je bio Davorin Popović”, kazao je muzički kritičar Petar Popović.

Davorein Popović je rođen  23. septembra 1946. godine u Sarajevu, a preminuo je u glavnom gradu Bosne i Hecegovne na današnji dan nakon teške bolesti.


(Admir O.

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.