26.7.2023. 9:17
0
Branitelji digli glas: U Hrvatskoj otkazani nastupi pjevača iz Srbije
Na ostrvu u Kaštelanskom zalivu Barbarinac organizuje se festival “Island Of Love”, koji je okupio veliki broj turista, ali i regionalne zvijezde.

Međutim, ovogodišnju organizaciju festivala pratile su brojni skandali kada su otkazani nastupi muzičara iz Srbije.

Kako piše Slobodna Dalmacija, pjevač folk muzike Aca Lukas održao je koncert uprkos svim zabranama, protivljenju Domovinskog pokreta i braniteljskih udruženja.

Nakon što se ova vijest pojavila u javnosti, oglasili su se organizatori festivala u Hrvatskoj koji su naveli da su svi koncerti muzičara iz regije zvanično otkazani.

“Nažalost, lokalno politikanstvo, diskriminacija i netrpeljivost prema drugom ili drugačijem još je jednom pobijedila u Hrvatskoj. Da, u 2023. godini!

Primarni cilj ovog ljeta bio nam je da osiguramo zabavu za sve goste našeg područja. No, zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, prvenstveno onih u režiji Domovinskog pokreta, primorani smo da otkažemo sve navedene koncerte!

Mišljenja smo da su u ovim zakulisnim političkim igrama, koje stavljaju jako ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, iskorišteni i cijenjeni branitelji. Nadalje, cilj ovog projekta je zabava, širenje prijateljstava, te promocija Hrvatske kao destinacije koja sve svoje goste prima na isti način, bez obzira na porijeklo, vjeru ili bilo kakvu drugu osnovu.

Zahvaljujemo svima koji su posjetili do sad i bili dio čarobne zabave“, istaknuli su organizatori, piše Slobodna Dalmacija.

Iako se o muzičkim ukusima ne raspravlja, kako pišu hrvatski mediji, poražavajuća je činjenica da se u 21. vijeku još uvek gleda nacionalna pripadnost i „broje krvna zrnca“.

Tako je Domovinskom pokretu Splitsko–dalmatinske županije zasmetalo da se na Barbarincu, nadomak Splita, začuju pjesme Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića, prenosi Nova.rs.

Ono što je mnoge zbunilo, prije samo nekoliko dana na istom mjestu nastupali su muzičari iz Srbije, Nući i Vojaž.

Kako se navodilo ispred Domovinskog pokreta u saopćenju gradonačelniku Kaštela Denisu Ivanoviću, koncerti Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića i ovaj muzički stil ne odgovaraju njihovom podneblju, već mora da se čuva „mediteranska i evropska kultura“.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.