30.1.2024. 12:29
1
Da li će slučaj “Cetinski” završiti na sudu?
FOTO: Facebook
Konert Tonija Cetinskog neće biti održan ispred Vijećnice u Sarajevu, potvrdio je to na N1 organizator koncerta Adnan Mundžić, vlasnik Stage Productiona.

Najava samog koncerta izazvala je različite i burne reakcije, a gradonačelnica Benjamina Karić je potom obavijestila javnost da Grad Sarajevo neće podržati ovaj koncert. Organizatori su tražili alternativnu lokaciju, ali je Toni odbio. "Prihvatio je poruku da nije poželjan", rekao je Mundžić. Ovom odlukom razočaran je i direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić koji je naveo kako se poslala ružna poruka turistima iz Hrvatske koji su najbrojniji u BiH, te da je imao nekoliko poziva iz RH s upitima "zbog čega Toni nije poželjan u Sarajevu".

“Toni je prihvatio poruku da nije poželjan”

Mundžić je za N1 objasnio kako Tonijev koncert nje planiran kao dio obilježavanja godišnjice Olimpijskih igara već u sklopu zimskog projekta u organizaciji Turističke zajednice koji traje od septmebra do kraja marta. Prijavili su se napoziv TZ KS za koncert Tonija misleći, kako navodi Mundžić, da će tokom ovog projekta, ali i projekta obilježavanja godišnjice ZOI, biti i drugih muzičara, pogotovo iz Sarajeva. Dobili su podršku i Organizaconog odbora Grada Sarajeva, kaže Mundžić. Na kraju, svi projekti će dobiti sredstva sem organizatora koncerta Tonija Cetinskog.

“Tražili smo alterantivu s Tonijem, drugo mjesto umjesto Vječne vatre, ali on to nije hito i zahvalio se”, rekao je Fazlagić za N1, a Mundžić dodao: “Rekao je da ne bi poslije svega ovoga da dolazi u Sarajevo, pogotovo ne za ovo obilježavanje. Prihvatio je poruku da nije poželjan.”

Mundžić smatra da je iza svega stoji “nečiji hir”.

“Imam dokumentaciju da ne postoji nikakva pravna osnova i ova odluka što je rečena da ne postoji pravni osnov za finansiranje, kako je rekla gradonačelnica, imam ugovor iz 2022. godine po istom osnovu gdje je gradonačelnica potpisala ugovor s našom firmom o pokroviteljstvu. Ovdje niko nije radio javni poziv već je riječ o prihvatanju pokroviteljstva. Prošli put se radilo o Live stage festivalu“, rekao je Mundžić.

Fazlagić je objasnio kako je svebilo planirano.

“Oni su nam predložili koncert koji mi se svidio, prijavili su se na javni poziv , na kojem mi sufinansiramo projekat. Mi smo dali novac i Ministarstvo kulture i sporta je prihvatilo tu ideju, a Stage production je išao na sastanke, ja dalje nisam bio upoznat. Meni je čudno zašto nam nisu rekli prije mjesec – dva, a ne pred sami kraj da se ne možemo snaći. Ovo je ružno zbog Sarajeva, govorim iz perspektive Truističke zajednice jer radimo na poromociji svih pozitivnih dijelova. Jako nam je bitno za posjetioce iz Hrvatske jer su nam oni najbrojniji. Puno radite i onda dođe ova mrlja. Imao sam pozive iz Hrvatske gdje su me pitali zašto Cetinski nije poželjan. Imali smo dvoje ljudi koji su pokrenuli neku priču i onda su društvene mreže uradile što jesu. Sjetite se Dine Merlina prije per godina kada je imao koncert, imali smo veće negativnosti na društvenim mrežama za Dinu koji je naš”, rekao je Fazlagić.

Smatra da ovo nije epilog pritiska javnosti.

“Imate institucije. Vladu KS, relevenatne muzičare koji nešto znače i niko ništa negativno nije rekao”, dodao je.

Zašto baš Cetinski?

Mundžić je objasnio kako je došlo do toga da predlože Tonija Cetinskog.

“Prema našem shvatanju, TZ nije pokretač obilježavanja godišnjice Olimpijade samo već kalendara dešavanja u period od septembra do kraja marta. Iz tog poziva podržano je 30-40 projekata. Aplicirali smo s projektom da budemo u tih šest mjeseci. Turistička zajednica je to podržala jer se dešavamo u zimskom periodu. Iznos koji je bio potreban je 150.000 KM. Tu se sve navodi šta se plaća kako bi se pravdala sredstva. Nismo se obratili gradonačelnici jer je u junu ili julu imenovan Organizacioni odbor. Kada smo aplicirali za Tonija tada su svi iz Gradske uprave govorili da će biti bogat muzički program i da će to biti nastavak Sarajevske priče. Mi smo računali da će Gradska uprava imati još 4-5 drugih koncerata na kojima će bizi sarajevski bendovi i onda smo se odlučili za Tonija, da ne budu samo bendovi iz Sarajeva. Nakon što smo prošli pozvi TZ KS obraćamo se g. Ademoviću i 27.10. dolazimo na sastanak gdje predstavljamo projekat ne računajući na to koliko će biti drugih organizatora za muzička dešavanja. Na kraju je koncert Tonija Cetinskog ostao jedini koji je u zvaničnom kalendaru obilježavanja. Osigurali smo sredstva iz drugog javnog poziva 50.000 KM i trebali smo dobiti još 80.000 KM. Toni je tu najmanaj stavka, samo na produkciji bi otišlo 60.000 KM, na zaštitarsku agenciju 25.000 KM, a gdje s utu hitne pomoći i dr. Ademović je potom slao projekte Vladi KS  i Vlada je odobrila sredstva. Imamo i dokument koji sadrži zaključak Organizacionog odobra koji kaže da se prihvati pokroviteljstvo Tonija”, naveo je Mundžić.

Rekao je da imao istu situaciju kao i prošle godine s gradonačelnicom koja je, kako kaže, obećala finansijsku podršku Live Stage festivalu, ali da su šest dana prije održavanja dobili poruku iz Gradske uprave na viber da neće moći podržati.

“Tada nismo imali dokumente za tužbu, sada imamo. Advokati su rekli da ima osnov za tužbu, odlučit ćemo u narednim danima”, istakao je.

Fazlagić je navoe da koncerte u istom periodu imaju i Nina Badrić i Željko Bebek , iako nisu u programu obilježavanja godišnjice Olimpijade.

“Bebek nastupa u ovkiru Gastro festivala i mi smo ga sufinansirali po istom osnovu kao i za Tonija. Nina Badrić ima svoj koncert koji privatno prave u sklopu tih dana. Razlog zašto Toni ne može je vjerovatno što je Gradska uprava trebala da sufinansira jedan dio i stopirali ih”, naveo je.

(Erna H.) 

 
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.