11.2.2016. 12:25
0
Naučnici uzbudili svijet fizike: Hoće li se potvrditi i posljednja nepotvrđena Einsteinova teorija?
Američki naučnici uzbudili su svijet fizike zakazavši konferenciju za novinare u četvrtak na kojoj će iznijeti nove vijesti o gravitacijaskim valovima, posljednjoj nepotvrđenoj teoriji Alberta Einsteina, prenosi Hina.

Naučnici iz Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) i njihove kolege iz Massachusettsa (MIT) sudjelovat će na konferenciji popodne u Washingtonu.

Naučnici su obećali 'statusni izvještaj' o naporima da se otkriju gravitacijski valovi, 'pukotine u tkivu prostora i vremena' čije je postojanje Einstein predvidio 1916. godine.

Otkako je konferencija zakazana naučni svijet bruji o tome da će biti potvrđeno postojanje tih valova. 

"Pošto dolazi stota godišnjica Einsteinove terorije i zanimanje je veliko, naučnici će objasniti postojeće napore da se opaze gravitacijski valovi", kaže se u najavi konferencije. 

Po Einsteinovoj tvrdnji koja se temelji na njegovoj teoriji relativiteta, gravitacijski valovi kreću se brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru. Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove koji su jači što je masa tijela veća i što se brže kreće.

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.