24.2.2016. 14:08
0
NASA: U Atlantski okean pao meteor
Naučnici tvrde da je u Atlantski okean pao meteor koji je zapaljen 30 kilometara iznad površine okeana te je 1.000 kilometara istočno od brazilske obale oslobodio količine energije ekvivalentne onoj koju oslobađa eksplozija 13.000 tona TNT, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zvaničnoj stranici NASA-e se navodi da je meteor pao 15. februara 2013. godine na oblast Čeljabinsk u Rusiji i da je tom prilikom došlo do velike eksplozije. Također, tada je napravljena i najveća "vatrena lopta". 

Meteor se kretao pri brzini od 60.000 kilometara na sat, a prilikom pada je oslobodio dodatnu količinu energije ekvivalentne onoj koju oslobađa eksplozija 500.000 TNT-a. Tom prilikom su povrijeđene hiljade ljudi. Naime, veliki broj je povrijeđen od prozora koji su pucali prilikom velike eksplozije. 

Vlasti su tada procijenile da je izazvana šteta oko 13 miliona dolara. Svake godine na različitim dijelovima svijeta padne 30 meteora. Većina meteora promjera između jedan i 20 metara izgori u atmosferi. 

(Anadolu Agency) 

MeteorNASA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.