6.3.2016. 10:19
0
Jedna noć na Marsu: Djeca noć provela istražujući svemir
Blizu pedeset dječaka i djevojčica od 10 do 14 godina je sinoć provelo noć u Centru za nauku i tehnologiju u Bursi gdje su posmatrali zvijezde, vozili svemirski bickl i "hodali" po Marsu, javlja Anadolu Agency (AA).

Djeca su posjetila izložbu "Promatranje Marsa", koja je ranije bila predstavljena kanadskoj publici, a sada je dio projekta "Jedna noć na Mars".

Mališani su se družili sa sirijskim astronautom Mohammedom Farisom koji im je pričao o tajnama svemira, a zatim su vozili svemirski bicikl i "hodali" po Marsu.

U kasnijim satima djeca su mogla gledati nebeski svod, a prikazani su i različiti multimedijalni sadržaji Marsa. Djeca su imala priliku da postavljaju pitanja i nauče mnogo ne samo o toj planeti već i inače o svemiru.

Faris je novinarima kazao kako je ovaj projekat vrlo važan i da će se u budućnosti često odlaziti na Mars. 

"Generaciju ove djece možemo nazvati 'Generacijom Marsa'. Oni će vidjeti taj prostor. U ovom uzrastu postoji mnogo toga što trebaju naučiti. Ovo je velika prilika za djecu", rekao je Faris i dodao kako su ta djeca vrlo sretna što imaju jedan takav Centar.

Zamjenik gradonačelnika Burse Abulkadir Karlik kazao je kako su ovaj projekat organizirali da bi djeca ovog uzrasta zavoljela nauku i da bi u budućnosti postala naučnici.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.