24.6.2016. 10:18
0
Japanci razvijaju mašine za izgradnju nastambi na Marsu i Mjesecu
Japanska svemirska agencija u saradnji s građevinskim kompanijama Kajima i Taguchi Industrial razvija autonomne građevinske mašine za radove na Mjesecu i Marsu.

Kajima razvija autonomne građevinske mašine opremljene GPS-om i akcelometrom kojima ljudski operater može zadati upute korištenjem tableta. Takve mašine već se koriste za izgradnju brana u Japanu, a u Kajimi ističu kako planiraju razviti novi softver koji će omogućiti strojevima da međusobno komuniciraju kako bi izbjegli međusobne sudare i ponavljanje posla, prenose mediji.  

S druge strane Taguchi Industrial razvija lagane mašine koje će biti lakše transportirati u svemir.

Prema pisanju Nikkei Asian Review, japanska svemirska agencija nada se kako će imati mašine spremne za izgradnju nastambi za četiri do šest ljudi na mjesecu do 2030. godine, te na Marsu do 2040. godine.

 (FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.