28.7.2016. 16:30
0
Japan planira izradu svemirskog lifta
Ideja svemirskog lifta koji bi nas mogao podići u orbitu, jedan je od najstarijih koncepata u naučnoj fantastici. Zahvaljujući naporima japanskih naučnika ovakav podvig bi konačno mogao postati realnost - do 2050. godine, doduše.
Mini satelit nazavan STARS-C, koji će se u narednim mjesecima uputiti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici predstavlja prototipski dizajn osnove budućeg “svemirskog lifta”.

Nakon što se STARS-C dopremi do MSS (nekog datuma po završetku ljeta na sjevernoj hemisferi) njegovi kreatori sa Shizuoka Univerziteta sprovešće test: orbiter će biti podijeljen na dva kockasta oblika povezana stometarskim sintetičkim kevlar vlaknom.  Ukoliko se planovi o liftu do svemira pokažu kao uspješnim, veza poput ove mogla bi jednog dana da bude osnova za “podizanje” ljudi i zaliha u orbitu, piše ScienceAlert.

Izumitelji satelita - dva inženjera Yoshiki Yamagiwa i Masahairo Nomi, smislili su koncet 2014. i predali svoju ideju Japanskoj agenciji za istraživanje vazdušnog prostora (JAXA) sa čijeg će Kibo modula STARS-C biti lansiran.
Za dobijanje povratnih informacija i kontrolu satelita koristiće se amaterske radio frekvencije.

STARS-C koji teži nešto preko dva i po kilograma pomoći će naučnicima i u pronalaženju načina za potencijalno rasčišćavanje svemirskih olupina sa ivice atmosfere.  U projekat planiranja izgradnje satelita utrošeno je 98 hiljada dolara.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.