3.8.2016. 8:59
0
Globalni klimatski izvještaj otkrio šokantne podatke
Temperatura, podizanje nivoa mora i emisije plinova s efektom staklene bašte dostigli su rekordne nivoe prošle godine, što čini 2015. najgoru godinu u modernoj historiji za zagrijavanje planete na osnovu niza ključnih indikatora, pokazuje novi izvještaj.

- Većina indikatora za klimatske promjene nastavljaju da pokazuju tendenciju ka zagrijavanju planete, gdje su registrirane rekordno visoke temperatura drugu godinu zaredom - navodi se u godišnjem izvještaju "Stanje klime", koji sastavljaju stotine naučnika iz cijelog svijeta, prenosi Beta.

U izvještaju se posmatra gotovo 50 različitih aspekata klime. Izvještaj se još zove i godišnjim sistematskim pregledom planete.

Stotine naučnika su zaključile da se temperatura Zemlje povećala prošle godine i da je potučeno desetine klimatskih rekorda.

Povlačenje ledenog pokrivača, suša, poplave - ovaj godišnji izvještaj o stanju klime daje mračnu sliku Zemlje.

- Više pokazatelja, kao što je temperatura iznad zemlje i na površini okeana, porast nivoa mora i emisija plinova sa efektom staklene bašte potukli su rekorde ustanovljene tek prošle godine - navode naučnici.

Većina indikatora za klimatske promjene nastavlja pokazivati tendenciju ka zagrijavanju planete, nastavlja se u izvještaju.

Taj trend će se, kako se očekuje, biti potvrđen ove godine, jer su prvih šest mjeseci 2016. bili daleko najtopliji na planeti, prema nedavno objavljenim podacima naučnika iz američke svemirske agencije NASA.

Stručnjaci ukazuju da je prirodni fenomen El Nino, koji je bio izuzetno jak 2015. doprinio jačanju tendenciji ka zagrijavanju prošle godine.

- Pod kombiniranim efektom El Nina i dugoročne tendencije ka zagrijavanju, Zemlja je registrirala rekordno visoke temperature drugu godinu za redom - navodi se u izvještaju.

Koncentracija tri glavna plina sa efektom staklene bašte dostigli su nova najviša mjerenja 2015. Nivo vode je dostigao najvišu tačku, sa 70 milimetara više nego prosjek registriran 1993. godine.

Nivo vode raste postepeno na cijeloj planeti, sa porastom od oko 3,3 milimetra godišnje, prema izvještaju, ali taj rast je brži na nekim mjestima Pacifika i Indijskog okeana, i postoji rizik da će dalje rasti narednih decenija, u mjeri u kojoj se budu topili glečeri i ledene površine. Time se ugrožavaju milioni stanovnika na obalama.

Prošla godina je također obilježena kišama jačim od prosječnih što je izazvalo velike poplave. Također su bile jake suše koje su pogodile površine dva puta veće 2015. nego prethodne godine (14 posto u odnosu na osam posto 2014), prenosi Avaz.

Posebno osjetljiva zona za klimatske promjene, Arktik, nastavio se zagrijavati.

Ovi pokazatelji su više od samo brojki na grafikonu. Naučnici navode da ova turbo klima utječe na populacije pingvina i ima ulogu u velikom cvjetanju algi, kao naprimjer na sjeverozapadnoj obali Pacifika.

Također su zabilježeni brutalni toplotni valovi širom svijeta, a oni u Indiji i Pakistanu su odnijeli hiljade života.

 
(Anesa Agović)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.