3.10.2016. 13:35
0
Japanac Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu
FOTO: Yoshinori Ohsumi
Nobelovu nagradu za medicinu dobio je naučnik iz Japana Yoshinori Ohsumi, javlja Anadolu Agency (AA).

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je ovogodišnju nagradu dodijeliti Oshumiju za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju ćelijske komponente, koji je povezan sa raznim bolestima kao što su Parkinsonova bolesti, dijabetes i rak.

“Njegova otkrića su nam pomogla da shvatimo kako se razgrađuju stanične komponente. Otkrića su nam pomogla da shvatimo važnost mnogih fizioloških procesa datih kao odgovor na infekcije ili prilagodbe na izgladnjivanje autofagije”, navodi se u saopćenju.

Ohsumi je dobio i novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna (oko 833 hiljade eura).

Japanskom naučniku diploma i zlatna medalja bit će uručene 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Komitet za Nobelovu nagradu sutra će saopćiti dobitnika nagrade na polju fizike, u srijedu na polju hemije, u petak dobitnik nagrade za mir, a 10. oktobra ime dobitnika Nobelove nagrade iz ekonomije. Još uvijek nije poznato kada će biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

Ohsumi je rođen 1945. godine u japanskom gradu Fukuoka, a doktorski studij završio je 1974. godine na Univerzitetu u Tokiju.

Tri godine je proveo u SAD-u gdje je vršio istraživanja, a 1988. godine vratio se u Tokio i osnovao radnu grupu koja se bavila istraživanjem mehanizma autofagije. Nobelovu nagradu dobio je upravo istraživanjima iz 1990-tih godina.

Od 2009. godine radi na Institutu za tehnologiju u Tokiju.

 Nobelova nagrada za medicinu od 1901. do 2016. godine dodijeljena je 107 puta, a dobilo ju je 211 osoba.

Do danas je ovu prestižnu nagradu dobilo 12 žena.

Najmlađi naučnik koji je dobio ovu nagradu bio je Frederick G. Banting (32) koji je nagradu dobio 1923. godine.

Peyton Rous zahvaljujući otkriću “virusa koji uzrokuju tumor” dobivši Nobelovu nagradu 1966. godine (87) postao je najstariji naučnik koji je dobio ovu nagradu.

Medalju koja se dodjeljuje dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu dizajnirao je Šveđanin Erik Lindberg.


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.